MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Stengelui 'Ischikrona'

Allium fistulosum 'Ischikrona'

Foto: Stengelui 'Ischikrona'

Begin maart tot eind april zaaien in de volle grond in regeltjes. Na circa 6 weken iets uitdunnen. Mild van smaak, ideaal voor rauwkostsalades; Ishikrona geeft een lange, 2 à 3 cm dikke, wat op prei gelijkende stengel.

Zaaien in de volle grond:
Wil je het beste resultaat uit de zaadjes halen? Lees dan deze gouden regels door:
1. De bodem: De ideale grond om de zaden in groot te brengen is luchtig en niet te vochtig. Zorg voor een goede afwatering door de grond 20 tot 35 cm diep om te spitten. Tegelijkertijd kan je de grond losser en / of rijker maken door kleigrond te mengen met tuin turf, en zandgrond te mengen met organische mest.

2. Zaaidiepte: Hoe groter de zaden, hoe dieper ze gezaaid moeten worden. Tuinbonen, bijvoorbeeld, zijn vrij groot en kunnen zeker 2 tot 3 centimeter diep worden gezaaid. Slazaadjes zijn klein en worden niet dieper dan een halve tot één centimeter gezaaid. Nog fijner zaad mag zelfs gewoon op de grond worden uitgestrooid. Tip! Gebruik hiervoor een pootstokje zodat je zeker weet dat je de zaadjes op de juiste diepte in de grond achterlaat.

3. Het uitzaaien, je kan op twee manieren zaaien, kijk op de verpakking welke manier wordt aangeraden:
In rijen zaaien: Om in rijen te zaaien worden geultjes getrokken, die na het zaaien weer worden dichtgemaakt. Trek zo’n geultje met een cultivator of door een lange steel van een stuk gereedschap met de voet in de grond te duwen.
Breedwerpig zaaien: Strooi het zaad over de grond uit en hark vervolgens in. Geschikt voor snelle groeiers. Zorg dat het zaad gelijkmatig over het oppervlak wordt verdeeld.
Tip! Voor een goede verdeling kan je een zaadstrooier aanschaffen, die instelbaar is op de grootte van de zaden.

4. Druk na het zaaien de grond goed aan en maak die vochtig. Gebruik daarvoor nooit een harde waterstraal, daarmee stromen de zaadjes weg. Gebruik bijvoorbeeld een gieter met een omgedraaide broeskop.

Eigenschappen

Hoogte
1 cm