MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Appel ‘Newtown Pippin’

Foto: Appel ‘Newtown Pippin’
Latijnse naam
Malus domestica ‘Newtown Pippin’
Andere benamingen
Albemarle Pippin
Hoogte
1 - 1000 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Newtown Pippin (ook wel Albemarle Pippin genoemd) is een van de oudste Amerikaanse appelsoorten, welbekend in de 18de eeuw en waarschijnlijk ontstaan als zaailing door de vroege kolonisten op Long Island. Om een beeld te geven van zijn ouderdom; de appel werd geïntroduceerd vanuit de Verenigde Staten naar Engeland in het midden van de 1750's, waardoor deze appel zelfs naar Britse standaard oud is. De Newtown Pippin werd welbekend door Thomas Jefferson en George Washington, welke zelf deze appel in hun tuinen groeiden.

Tegen de tijd dat de 19de eeuw aanbrak, was de Newtown Pippin een belangrijk commercieel appelras, zowel voor binnenlands gebruik als exportproduct naar London; in London deed de Victoriaanse autuer Hogg elk jaar (in januari) verslag van dier aankomst. De waardering van de smaken van appels bereikte een hoogtepunt in het Victoriaanse Engeland en het feit dat deze appel in deze tijd grote populariteit genoot, is een teken dat deze van erg hoge kwaliteit is en een rijke aromatische smaak heeft, waar in die tijd het gretig naar werd gezocht. Hoggs maakte toendertijd ook de notie dat dit begeerde ras niet met succes groeit in Engeland - hij heeft een warme zomer en herfst nodig, en zal de meeste jaren niet goed rijp worden in het koude, gematigde klimaat van Engeland.

Het beste is de Newtown Pippin te beschouwen als een winter appel, die aardig laat in het seizoen geplukt wordt. De appel is hard en onsmakelijk wanneer hij direct van de boom gegeten wordt; in plaats daarvan kan hij het beste 1 à 2 maanden bewaard worden. De veelzijdigheid is prijzenswaardig, zo is de Newtown Pippin een zeer geschikte handappel, goed om mee te baken, koken, voor appelsap en voor cider.

De Newtown Pippin is niet zelfbevruchtend en zit in bestuivingsgroep 3; geschikte bestuivers voor deze appel zijn onder andere: Annie Elizabeth, Arthur Turner, Bardsey, Beauty of Bath, Boody Ploughman, Bountiful, Breaburn, Bright Future, Charles Ross, Chivers Delicght, Christmas Pippin, Cornish Aromatic, Cornish Gilliflower, Discovery, Egremont Russet, Ellison's Orange, Fiesta, Golden Delicious, Greensleeves, Grenadier, Harry Masters Jersey, Herefordshire Russet, Honeycrisp, Howgate Wonder, Idared, Irish Peach, James Grieve, Katy, Keswick Codlin, Kidd's Orange Red, Lane's Prince Albert, Laxton's Fortune, Laxton's Superb, Limelight, Lord Derby, Lord Lambourne, Michelin, Newton Wonder, Peasgood's Nonsuch, Pimaston Pine Apple, Pixie, Red Devil, Red Falstaff, Red Windsor, Reverend W. Wilks, Rosette, Rubinette Rosso, Saint Edmund's Russet, Saturn, Scotch Dumpling, Scrumptious, Spartan, Sunset, Surprize, Tickled Pink, Winter Gem, Worcester Pearmain, Yellow Ingestrie.