MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Koningslelie

Foto: Koningslelie
Foto: Koningslelie
Foto: Koningslelie

Omschrijving:
Winterhard. Bloei: mei / juni.
Deze soort uit West China is een van de mooiste trompetbloemige soorten .
Komt tot 1,8 m hoog .
De bol is ongeveer 10 cm groot, de dikke stengels zijn bezet met lijnvormige bladeren en in de bloeitijd (juli) wordt de stengel dan bekroond met tot wel 20 tot 30 grote, witte kelken, De sterk geurende bloemen zijn aan de binnenkant wit met een gele bodem en aan de buitenkant licht karmijnrood. De 15cm grote bloemen staan meestal dicht bij elkaar . De bladeren zijn donkergroen en lancetvormig . De plant wortelt aan de stengel en vormt spruiten.

Snij-Lelies zullen langer houden op water als de stengels voor het schikken 10/12 uur tot tegen de bloemhals in water gezet worden. In de vaas de bladeren die onder water komen verwijderen . Zet ze nooit in felle zon. Gebruik snijbloemvoedsel of ververs troebel water regelmatig. Verwijderen van de dikke stuimeel stampers voorkomt vlekken , maar doet afbreuk aan de bloem.

Plantvoorschriften :
Planten voor het begint te vriezen in de herfst of het voorjaar. Van aug tot nov en in maart. De meest geschikte planttijd wordt bij de levering van bollen meegedeelt . Normaal is het zo dat wanneer de bollen beschikbaar zijn deze geplant worden.
Zorg voor vruchtbare goed gedraineerde grond. Vooraf de grond tot -50cm uithalen en mengen met verteerde stalmest of compost
Sommige lelies zijn kalkvrezend en andere wensen dan weer kalk in de grond. Een compromis is licht zure grond.
Plantafsrand 20/40 cm.
Bollen diep genoeg planten . Plantdiepte : soorten met stengelwortels 20/25 cm diep en zonder stengelwortels 10/15 cm .
De meeste lelies houden van schaduw op hun voet en een zonnige standplaats. Hybriden van amerikaanse lelies zijn dan weer meer geschikt voor bosachtige omstandigheden.
Plant lelies steeds in groepjes van +5 voor een mooi effect.
Koop steeds verse bollen . Zien ze er verschrompeld uit , leg ze dan een dagje in vochtige turf om vocht op te nemen.

Verzorging :
Hooggroeiende lelies best voorzien van een steun voor de felle wind , maar dat is niet nodig als ze beschud staan.
In de groeitijd mag de lelie ruim water krijgen en een bijbemesting met een NPK gehalte waarin hogere kalicijfers zitten. ( 200gr per m² ) In de lente geef je het best wat verteerde stalmest of compost.
Opkomende scheuten wat beschermen tegen vorst met bv bladeren of mulch.
De lelies na 4/5 jaar verplanten. . Bij het verplanten , de bollen uithalen , eventueel delen en direct terugplanten . Dit kan gebeuren als de stengels zijn afgestorven in de herfst. (sept-okt)
Bloeistengels en blad op natuurlijke wijze laten afsterven . Snoei in de winter de stengels terug tot 5cm boven de grond.
Niet elk jaar van dezelfde planten bloemen snijden , dat put de planten uit. De stengel daarbij slechts op halve lengte afsnijden zodat er steeds genoeg blad overblijft om kracht op te doen voor de toekomst.
Lelies kan je gemakkelijk vermeerderen door door deling. En bij soorten die broedbolletjes in de bladoksels aanmaken door deze te verwijderen en op te kweken in potten ( na 3/4 jaar bloeibare bollen) (atrium blz243 )

Ziekten :
bijzonder gevoelig voor virrussen (atrium 553)
grauwe schimmel - bladluis-trips-wortelrot-schildluis
leliehaantjes : regelmatig behandelen met pyrethrummiddel

Eigenschappen

Hoogte
130 - 180 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladverliezend