MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Klaproos (Algemeen)

Foto: Klaproos (Algemeen)
Foto: Klaproos (Algemeen)
Foto: Klaproos (Algemeen)

Klaprozen verschijnen op plaatsen waar de grond kort geleden werd omgewoeld. Vooral dan op zonnige, droge en voedselarme zandgrond kan dit mooie onkruid goed gedijen. Zo kunnen ze massaal verschijnen langs wegbermen, spoordijken, bouwterreinen, plaatsen waar wegwerkzaamheden hebben plaats gevonden,... 
In elke zaaddoosje zitten honderden zaadjes die zich in het rond verspreiden. Indien de zaden te diep onder de aarde geraken, kunnen deze daar nog ruim vijftig jaar kiemkrachtig blijven. Vanaf dat de zaden door omwoeling van de grond terug aan de oppervlakte komen te liggen kunnen ze dan gaan kiemen. De klaproos mag dan ook een echte pioniersplant worden genoemd die als eerste verschijnt op pas omgewoelde of vervuilde, schrale gronden waar andere planten het veel moeilijker hebben.

Vroeger kon men klaprozen massaal aantreffen langs korenvelden, vaak in gezelschap van o.a. korenbloemen. Tegenwoordig worden de akkers voor de klaprozen te zwaar bemest en is er ook veel meer onkruidbestrijding ten gunste van de landbouwgewassen. Zelden tref je dan ook nog een graanakker vol roodbloeiende klaprozen aan. Onze inheemse kleine papaverachtige bloeit vanaf mei tot augustus.

In Nederland en België kun je van het geslacht van de papaver volgende soorten in het wild aantreffen:

(Papaver argemone) ruige klaproos

(Papaver dubium) bleke klaproos: iets kleinere oranje bloem

(Papaver hybridum) bastaardklaproos

(Papaver rhoeas) grote klaproos: de meest voorkomende klaproos met de grote, rode bloembladeren.

(Papaver somniferum) slaapbol

Afkomstig van  tuinadvies.be    Auteur: Kurt Vossaert

Eigenschappen

Hoogte
1 - 40 cm
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend