MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Abutilon 'Red Trumpet'

Groeit in 6 tuinen

Latijnse naam
Abutilon 'Red Trumpet'
Andere benamingen
Abutilon 'Oostredtrump', Abutilon 'Red Trumpet' op stam, Chinese bellenplant, Chinese Bells
Hoogte
100 - 150 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

De Abutilon komt uit Zuid-Amerika. Hij behoort tot de grote kaasjeskruidfamilie (Malvaceae). In Chili, Uruguay en Brazilië is de struik inheems.  Maar inmiddels komt hij in het wild in wel 150 soorten over de hele wereld voor. Deze dankbare terrasvuller is voor jou in bijna iedere kleur verkrijgbaar. Hij heeft meerdere troeven. Bewonder de opvallende, klokvormige, veelal hangende bloemen. En zie dat het blad van enkele soorten eigenlijk heel decoratief is. Zo zijn er varianten met groen en varianten met gevlekt blad. 

Plaats op terras of balkon: De Abutilon is eenvoudig wat betreft verzorging. Hij staat graag op een warme plaats. Maar liever niet in de volle zon. De volle zon laat het blad van de Abutilon krullen, waardoor hij dat blad verliest. Ook graag een plekje uit de wind op jouw terras of balkon. Heb je een serre? Daar heeft de Abutilon het ook prima naar zijn zin. Zet de Abutilon in een vrolijke pot op terras of balkon. Niet in de volle grond of border. Dan is de kans op bezoek van onaangename gasten aanwezig.

Verzorging Abutilon: De Abutilon heeft veel water nodig. Geef de Abutilon daarom zeer regelmatig water. Laat de potgrond niet uitdrogen! Geef ook een keer in de twee weken plantenvoeding. Zo heb je het hele voorjaar, zomer en najaar een prachtig bloeiende plant op je terras. Maar verwijder de uitgebloeide bloemen. De plant kan zodoende weer volop nieuwe bloemen aanmaken. De bloemen zijn rijk aan nectar, dat zo uit de bloemen kan druppelen.

Standplaats:  Vanaf half mei kan de Abutilon buiten op het terras worden geplaatst op een zonnige, beschutte plek. Gebruik een voedselrijke en voldoende vochthoudende  grond. Een zonnige plaats is vereist om verzekerd te zijn van  een rijke bloei. Vermijd echter volle zon.  Om de plant compact te houden kan je  ze best enkele malen toppen. Abutilon heeft veel water nodig. Laat de potkluit niet  uitdrogen. Regelmatig grote planten verpotten.

Snoeien: Om de Abutilon mooi van vorm en compact te houden, kun je hem beste enkele malen toppen. Snoei jonge scheuten terug zonder in het oude hout te knippen.

Verzorging winter: Het is een niet winterharde plant die best tijdig naar binnen wordt gehaald. Je kan de plant overwinteren op een lichte vorstvrije plek bij een minimum temperatuur van +5°C.  De potkluit matig vochtig houden.  Bij hogere temperaturen zullen ze nog een tijd blijven doorbloeien. Snoei de plant eind februari of tot midden maart flink terug zodat er nieuwe scheuten worden gevormd. Grote planten kan u ook in deze periode verpotten.

Ziekten en plagen:

SPINT
Bij overwintering in een warme, lichte ruimte met een hoge luchtvochtigheid is de kans op een spintplaag zeer groot. Abutilon´s geeft men een koele standplaats.

WITTE VLIEG - SCHILDLUIS
Als kuipplant wordt Abutilon ook vaak het slachtoffer van de witte vlieg en schildluis. Voor wat is afgevallen zal echter spoedig nieuwe groei in de plaats komen.

BLADVAL
Plotselinge temperatuurschommelingen kan er de oorzaak van zijn, dat de abutilon bloemen en bladeren laat vallen.

TE WEINIG BLOEMEN
Geef de Abutilon een zonnigere standplaats.

Berichten over deze plant