Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Aronskelk 'Anneke'

Calla 'Anneke'  • 

Foto: Aronskelk 'Anneke'

Zantedeschia of Calla of Aronskelk is een fraaie plant die veel als kamerplant wordt gehouden, maar na de vorst ook prima dienst kan doen als kuipplant op het terras en zelfs wel in de volle grond in de tuin kan staan. Zantedeschia aethiopica is ook geschikt als vijverplant. De plant is wel vorstgevoelig en zal in de winter dan ook goed beschermd moeten worden, door de grond rondom de plant af te dekken.

Zantedeschia is een luchtzuiverende plant, wat in de huiskamer voor een gezond klimaat zorgt. Zet u hem binnenshuis, zorg er dan wel voor dat de plant vrij koel staat. Is de temperatuur hoger dan 15 Graden Celsius, dan zal de plant vooral veel blad gaan vormen en weinig bloemen produceren. Let op, de plant is licht giftig!

In de tuin kan de plant het best niet in de volle zon staan. Is dit wel het geval, dan zal de plant veel water moeten krijgen. Als de plant (te)veel water krijgt, dan zuigt hij dit allemaal op en voert het teveel aan vocht af via de punten van de bladeren. De plant gaat ‘huilen’. Let er, vooral in de huiskamer, op dat dit voor vlekken kan zorgen.

Het liefst staat de plant in halfschaduw in vochtige grond. Zeker als de plant in een kuip of pot staat moet er veelvuldig voeding worden gegeven. Zantedeschia bloeit van juli t/m oktober meerdere keren. De bloem bestaat uit een trechtervormig gekleurd schutblad, met erin een aar. De schutbladen zijn er in vele kleuren, als wit, geel. Rood, roze, paars. Zantedeschia is een groenblijvende plant. Nieuw blad komt vanuit het midden van de plant gegroeid, oud lelijk geworden blad kan worden afgesneden.

Deze langbloeiende plant is te houden in de volle grond in de tuin. De laatste paar jaar zijn er echter toch wel lange periodes met flinke vorst, waardoor het toch wel problematisch wordt om de wortelknol genoeg tegen de vorst te beschermen.

Een goede optie voor deze mooie plant is dan ook het houden ervan in een kuip, als u voldoende koele ruimte heeft om hem in de winter daar te plaatsen. In huis voldoet een slaapkamer of hal vaak goed, omdat de temperatuur daar over het algemeen niet zo hoog is.

Eigenschappen

Deze plant heeft nog geen eigenschappen