Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Tulp Darwin hybride

Uit een grote partij tulpen die hij had gekocht van de Vlaamse kweker Lenglart selecteerde de bekende Haarlemse bollenkweker E.H. Krelage de beste eenkleurige cultivars. Aanvankelijk haalde hij er alleen rood en roze bloeiende uit, geen gele, want die kleur was toen uit de mode. Hij introduceerde zijn keuze in 1886 als Darwin Tulpen en maakte deze tot een eclatant succes. In 1889 liet hij ze op de Grote Tentoonstelling in Parijs in grote vlakken aanplanten, waarmee een nieuwe trend was gezet. Tot slechts enkele jaren geleden was het de algemeen aanvaarde manier om tulpen ten toon te stellen: vakken in een kleur, nooit gemengd. Darwin Tulpen hebben langere stelen, waardoor je tegen de buitenkant aankijkt, terwijl je bij de oudere, lagere tulpen vooral in het hart kijkt. De bloemblaadjes zijn niet puntig maar afgerond, breed en vlezig.

Omschrijving: Winterhard. 12cm grote bollen - bloemen 60cm hoog - groep van enkelvoudige langgesteelde cultivars, die middelvroeg bloeien. April / mei. Ze worden het meest gebruikt als snijbloem.

Plantvoorschriften: 10cm diep en 10cm uit elkaar planten (markeer de plek!).
Geschikt om meerdere jaren op dezelfde plaats te staan.
Liefst volle zon en goed gedraineerde grond. Ze hebben het liefst wat kalk in de bodem, maar doen het ook in neutrale grond goed. Breng boven de bollen niet de uitgegraven grond aan, maar verse potgrond, dat voorkomt schimmelvorming, maar het is niet noodzakelijk.

Planten in het najaar sept/okt. In groepjes van 7 of meer heeft het beste effect.
Plant de bollen in goed omgewerkte grond met de punt naar boven gericht. Twee en een halve keer zo diep als de bol hoog is. In een tuin met zware grond leg je best een laagje zand op de bodem van het plantgat.
Voor een snijbloemhoekje van tulpen kan je tot 100 tulpen op 1m² kwijt.

Verzorging; Als de bloemen uitgebloeid geraken, geeft u gedurende 3-4 weken wekelijks wat vloeibare mest.
Knip geen stengels of bladeren af om ze er netjes te laten uitzien. Als ze natuurlijk afsterven, dan doen ze genoeg rezerves op voor het volgend jaar.
U kunt de bloemen of uitgebloeide bloemstelen wel wegknippen om zaadvorming te vermijden. Of het overhouden en herplanten lukt is sterk afhankelijk van soort en omstandigheden.
Bijna geen enkele tulp verwildert uit zichzelf in ons klimaat. Sommige soorten houden het in een border echter langer uit dan andere. Voorwaarde is dat de planten na de bloei nog minstens vier weken met rust gelaten worden om een nieuwe voldoende grote bol te vormen. Dit lukt alleen als de plant al haar energie in één bol stopt. Maakt ze echter meerdere nieuwe bollen aan dan vindt je na enkele jaren alleen nog een bosje eenbladers zonder bloemen.

Ziekten: Geen tulpen en lelies in het zelfde perk (dezelfde ziektes) bruine vlekjes op bloem en blad = tulpenvuurziekte.

Eigenschappen

Variëteit van
Tulp (algemeen) (Tulipa)
Hoogte
50 - 60 cm
Kleur
  •   
  •   
  •