MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Portugese Sterhyacint

Scilla Peruviana

Foto: Portugese Sterhyacint

Portugese Sterhyacint
Foto: Portugese Sterhyacint

Omschrijving:
h 30cm.
De soort komt van nature voor in het westelijke deel van het Middellandse Zeegebied. Het Iberische schiereiland, Italië en Noordwest-Afrika.
Scilla peruviana is een boldragende, meerjarige, kruidachtige plant, waarvan de 6-8 cm grote witte bollen bedekt zijn met droge, bruine rokken. Aan het einde van de herfst verschijnt er een rozet van tot 30 cm lange en 2-4 cm brede, iets vlezige, donkergroene, lijnvormige bladeren. De bladeren glanzend en liggen stervormig.
Vrij snel daarna verschijnt een stevige bloeistengel, die 15-40 cm lang kan zijn. Deze bloeistengel draagt een piramidevormige bloeiwijze met 40-100 bloemetjes.
De bloeitijd valt in maart en april. De knoppen openen zich van onder naar boven aan de tros; de bloei kan hierdoor weken aan

Plantvoorschriften :
Is uitstekend geschikt voor verwildering. Op den duur kunnen er grote pollen ontstaan met veel bloeiwijzen. Belangrijk is dat de bollen in goed gedraineerde grond staan, dat ze weinig bemest worden en dat ze 's zomers echt helemaal droog gehouden worden. De Scilla kan lichte vorst (maximaal -2 graden) verdragen, dus kan naast zijn functie als kamerplant ook al vroeg in het jaar buiten geplaatst worden.
Geef de plant regelmatig water, maar hij houdt niet van te natte aarde.
Deze soort staat er om bekend dat de bloei wel eens een jaar achterwege blijft.

Verzorging:
Het is vooral in de bloeiperiode van belang de pot niet te laten uitdrogen.
Aan het begin van de zomer sterven de bovengrondse delen af en gaat de bol in zomerrust. In deze periode is het belangrijk dat de grond droog is en dat die de hele dag door de zon beschenen wordt zodat de bol in de grond kan 'bakken'. Dit is belangrijk voor de bloeiwilligheid.
Deze soort is heel makkelijk te kweken. Kweken in potten is ook goed mogelijk.
Vermeerderen door scheuren in late zomer, als de bosjes te dicht worden.
Of uit zaad in de herfst.
Niet geheel winterhard, dus afdekken.

Eigenschappen

Hoogte
30 cm
Kleur
Winterhard
Matig
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend