MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Zigeunerbloem

Groeit in 158 tuinen

Latijnse naam
Sparaxis Tricolor
Andere benamingen
Harlekijnbloem
Hoogte
30 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Bollen. Niet winterhard. H 25 cm. Bloei: mei-juni.
Een knolgewasje met tot 30 cm lange onvertakte bloemstengels en zwaardvormige bladeren die tweerijig geplaatst zijn. De bloemen bevinden zich in losse aartjes. Ze staan meestal met twee tot vijf bij elkaar. Oorspronkelijk zijn ze oranje van kleur met een donkere voetvlek en een geel centrum, maar er zijn nu talrijke kleurvariaties.
Leuk klein snijbloempje.
Plantvoorschriften
Kunnen geplant worden zowel in de late herfst als in het voorjaar. Bij planten in het voorjaar, is het aan te raden om te wachten totdat alle tekenen van vorst zijn verstreken. Wanneer Sparaxis geplant wordt in de herfst hebben de knollen de mogelijkheid om zich te kunnen vestigen voor de vorst, wat extra bescherming aan de knollen geeft.
De knollen hoeven alleen maar te worden geplant op ongeveer 5-8cm diepte en ongeveer 10cm uit elkaar.
Omdat Sparaxis oorspronkelijk uit het zonnige Zuid-Afrika komt, gedijen de bloemen het beste in de volle zon. Het is ook belangrijk om een plek met goed doorlatende, relatief vruchtbare grond te vinden.
Mag niet tussen hoge bodembedekkers.
Moet bijna zeker in plantmand om opgraven mogelijk te maken. Bollen te klein voor opgraven.
Onderhoud
Bij het planten is het belangrijk te weten dat de zigeunerbloem alleen in gebieden met een mild klimaat winterhard is. Is dit niet het geval, is het beter de bollen in de herfst uit de bodem te halen en tot het volgende voorjaar koel en droog te bewaren. Voor de eerste vorst kunt u de plantendelen tot  5 cm boven de grond afknippen en de bollen voorzichtig uitgraven. Dan kunt u de sparaxis bv. in de kelder bij 5-10° C tot het volgende voorjaar bewaren

Berichten over deze plant