MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Afrikaanse korenlelie

Groeit in 45 tuinen

Latijnse naam
Ixia viridiflora
Hoogte
30 - 40 cm
Kleur
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Ixia is een geslacht uit Zuid-Afrika die nauw verwant zijn aan de Iris. Er worden slechts twee soorten gekweekt, maar er zijn een groot aantal hybriden van gemengd ras en cv´s verkrijgbaar.
Ze is te herkennen aan de smalle, zwaardvormige bladeren, het nogal kleverige plantensap en de zeer dunne maar sterke bloemstengels, die vertakt kunnen zijn, met soms wel twintig stervormige bloemen.
De bloei is aarvormig, de steel is voor het merendeel bedekt met bloemen.
De bloemen zijn wit, geel, violet, roze of rood, veelal met donkere keeltjes. ’s Nachts sluiten de bloemen zich en ook op donkere dagen blijven ze gesloten. Bij het ouder worden openen ze zich wijder en worden meer stervormig.
Ze geuren heerlijk en trekken vlinders aan. Ze bloeien een week of drie.
Ze zijn geschikt als snijbloem.

  • Plantdiepte 5 cm.
  • Plant de bollen begin voorjaar uit in potten of beschermd buiten in goed doorlatende grond. Door bij het planten wat beendermeel door de grond te mengen verzekert u in de nazomer zich van een rijke bloei.
  • Ze staan bij ons het liefst in de volle zon.
  • Vrij moeilijke plant, die vaak niet aanpakt in ons klimaat.
  • Bollen.
  • Niet winterhard.

Bij droogte de planten licht vochtig houden. Verwijder regelmatig de stengels met uitgebloeide bloemen om herbloei te bevorderen. Na de bloei geen water meer geven en de planten bij langdurige regen beschermen. Ze zijn vorstgevoelig en bij overwinteren in de volle grond moeten ze goed afgedekt worden. Beter is het ze voor de eerste vorst op te graven, de bladeren te verwijderen en op een droge vorstvrije plek te bewaren. Als ze in potten is geplant, deze in de winter binnenshuis op een donkere en koele plaats (10-15°C) laten overwinteren.
Alleszins moeten de bollen in de winter binnengehaald worden om te overleven. 
In het voorjaar ruim water geven, maar na de bloei laten uitdrogen.  
 

Berichten over deze plant