MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Bosrank 'Lagoon' Bosrank 'Lagoon'

Groeit in 1 tuin

Latijnse naam
Clematis atragene 'Lagoon'
Hoogte
1 - 300 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Bloeit met blauw-paarse wat hangende bloemen van 6 tot 8 cm groot. Bloeit vrij vroeg, april tot en met mei. In het voorjaar snoeien tot 100 cm. Clematis Lagoon wordt ongeveer 300 cm hoog.

  • Bloemdiameter in cm: 5-6 cm
  • Zone: 5

De belangrijkste snoeiregels:

* Snoei in maart op enkele millimeters boven een knoppenpaar, niet te laag. Snoeihoogte in cm:100 cm
* De snoeivlakken moeten schuin zijn, anders blijft het regenwater erop liggen, wat infectiegevaar voor de plant vergroot.
* Gebruik alleen scherp gereedschap zodat de snede glad wordt.

Bemesting Clematis 'Lagoon':  In de maanden maart, april, mei en juni geeft u uw clematis (kunst)mest, Osmocote korrels of biologische mest om de gezondheid van de clematis en om een betere en langere bloei van de clematis te bevorderen. In juli geeft u een laatste mestgift. Daarna moet de clematis tot rust komen om krachten te gaan verzamelen voor de komende winter.

Verzorging gedurende het hele jaar:  Om goed te gedijen en welig te bloeien moeten clematissen altijd goed van water en voeding worden voorzien. Daarnaast is bij veel rassen een jaarlijkse snoei en af en toe vastbinden van scheuten vereist. Stengels die klapperen in de wind zetten namelijk geen bloem.

Atragene groep:  Houtige klimplanten. Blad drietallig of dubbel drietallig. Bloemen knikkend, klokvormig tot uitgespreid, 4-12 cm doorsnede. Bloemdekblaadjes 4, wit, geel, roze, roodpurper, violetblauw tot purperviolet. Buitenste stuifmeeldraden veranderd in staminodiën. Staminodiën lijkend op de bloemdekblaadjes of veel korter.
Bloeitijd: Op het oude hout in april en mei en vaak ook eindstandig op jonge scheuten gedurende het groeiseizoen.

Gebruik: Als klimplant, vooral ook op plaatsen die op het noorden en oosten gericht zijn. Bloeiende takken kunnen in bloemwerk worden gebruikt. De vruchtpluizen blijven lang aan de plant zitten.

  • Snoeiwijze: Alleen indien nodig en dan na de bloeitijd.
  • Winterhardheid in Nederland: Winterhard.
  • Plantdiepte: Net zo diep als de potrand.

Berichten over deze plant