MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Appel 'Rode Superman'

Groeit in 4 tuinen

Latijnse naam
Malus domestica 'Rode Superman'
Variëteit van
Sierappel (algemeen) (Malus domestica)
Hoogte
1 - 400 cm
Kleur
Planten tags

Algemene omschrijving

In 1944 gewonnen door de heer Brulez Michel, gewezen kleermaker in Ardooie, uit een kruising  van Reinette Coulon la Jaune (vrouw.)  met Jonathan (man.) en door hem Superman  gedoopt. Er ontstond bij Michel Brulez achteraf  ook een rode mutant, de Rode Superman.
Boom:
Sterke groeier met in de jeugd een opgaande groeiwijze, later al gauw horizontaal zakkend door de overvloedige vruchten, wat stutten noodzakelijk maakt.
productiviteit:
Ietwat latere bloembotvorming wegens de sterke groeikracht en vruchtzetting. Eenmaal dragend is hij echter zeer regelmatig vruchtbaar. Met vruchtdunning worden vruchten groot tot zeer groot.
ziektegevoeligheid:
Licht schurftgevoelig. Indien niet voldoende houtdunning gebeurde en de kruin niet voldoende luchtig is, kan Superman in natte jaren
nogal onderhevig zijn aan Moniliarot en meeldauw.
vruchtbeschrijving:
Vorm: mooie, grote, calvillevormig geribde, hoogconische vrucht.
Schil: glad, groengeel tot geel met een roze waas. Aan de zonzijde rood, soms bloedrood  gestreept en gespat, vooral naar de steelzijde  toe.
Steel: de steelzijde is plat tot lichtrond met vanaf de flanken doorlopende ribben. Deze zijn zo uitgesproken dat sommige vruchten, aan de steelzijde bekeken, een vijfhoekig uitzicht
vertonen.
Vlees: witgroen, zeer sappig, vast en met een aangename aroma.
soorteigenheid, beheersvorm,aanplanttips, onderhoud
Geschikt voor alle boomvormen en kan op alle soorten onderstam worden verenigd. Wel dient men er rekening mee te houden dat men hem als “volle-windboom” (hoogstamvorm)
een ietwat beschutte standplaats toebedeelt, omdat bij stormweer de vruchten gemakkelijk vallen. Voor een optimale verkleuring kan men best tweemaal plukken.

Berichten over deze plant