MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Levensboom (Algemeen)

Thuja (Algemeen)

Foto: Levensboom (Algemeen)

De Thuja wordt in het Nederlands ook wel 'Levensboom' genoemd, een poëtische naam die deze haagplant goed past, want het is een boom vol levenskracht. De thuja heeft een eeuwige jeugd: de frisse uitstraling van deze groene naaldboom trekt in veel tuinen de aandacht, en dat het hele jaar door, want de thuja is een wintergroene haagplant.

In de natuur komen thuja's vooral voor in de Verenigde Staten, Canada en in delen van Azië. De soorten uit Noord-Amerika, bekend als thuja occidentalis, worden het meest in tuinen aangeplant. Verder zijn ze veel te vinden in Europese parken en her en der ook verwilderd in onze eigen natuur. Ook de thuja plicata of reuzenlevensboom gedijt uitstekend in het Europese klimaat en kan hier grote hoogten bereiken.

De thuja is een prachtige haagplant die je tuin een mooie, natuurlijke uitstraling geeft. Er zijn verschillende soorten thuja die als haagplant gebruikt kunnen worden. Allemaal leveren ze een mooie, volle en zichtdichte haag op die veel privacy biedt. De diverse thujasoorten lijken natuurlijk erg op elkaar. Toch zijn er subtiele verschillen. Iedere thuja heeft zijn eigen karakter en manier waarop hij het mooiste toegepast kan worden. Voor elke tuin is er wel een mooie levensboom te vinden. Met thuja haagplanten kun je zowel lagere als hoge hagen aanleggen. De sfeer die een haag van levensbomen creëert is sprookjesachtig mooi. Heb je een grotere tuin? Dan kunnen thuja bomen ook prima solitair geplant worden.

De thuja is het hele jaar door groen. In de winter krijgt de haag vaak wel een iets diepere, bronsgroene schijn over zich, die bijdraagt aan de warme uitstraling van de thuja. In het voorjaar zal de plant gaan bloeien, in de regel in mei en juni. De bloesem bestaat uit heldere, lichte kegeltjes die opnieuw voor een andere uitstraling zorgen: de voor thuja zo kenmerkende "frisheid".

In de zomer zal de thuja volop profiteren van de regenval in juli en augustus. Als die achterwege blijft en er langere perioden van droogte voorkomen, is het goed de thuja te besproeien met water, net als in de eerste weken nadat je de thuja geplant hebt. Ook de takken hebben hier profijt van. De nazomer is snoeitijd – snoei niet in de volle zon! In het najaar verschiet de thuja geleidelijk weer van kleur en komt het brons weer terug.

Thuja's zijn snelle groeiers die flink in de breedte uit kunnen waaieren. Het is goed om ze in de zomer terug te snoeien. De thuja verdraagt snoei goed en zal bij het snoeien ook een heel aangename geur verspreiden, dus het effect is als het ware dubbel: een mooiere haag en 'n fijne geur in de tuin. Pas wel op met een al te radicale snoei, anders dan de taxus kunt u de thuja niet zonder probleem ver terugsnoeien. De thuja zou hier blijvend door beschadigd kunnen raken.

Als gezegd is het niet aan te raden de thuja op zonnige dagen te snoeien. De zon kan de ingesneden twijgen en naalden dan erg beschadigen. Snoei op een bewolkte dag.

Zoals we al eerder vertelden bestaan er verschillende soorten thuja. Onderling hebben de levensbomen subtiele verschillen. Wat al deze mooie haagplanten gemeen hebben is dat ze een prachtige, volle haag opleveren die je tuin een natuurlijke uitstraling geeft. De thuja occidentalis ‘Smaragd’ wordt alom geprezen vanwege zijn intense, smaragdgroene kleur. Deze soort groeit snel, waardoor er op relatief korte termijn een compacte, zichtdichte haag in je tuin prijkt.

Natuurlijk zijn er ook nog andere soorten. Zo zijn er de reuzenlevensboom ‘Martin’, de reuzenlevensboom ‘Atrovirens’ en de reuzenlevensboom ‘Excelsa’. Al deze soorten zijn zeer winterhard en leveren een mooie, volle haag op. Zoals hun naam al doet vermoeden kan deze haagplant een grote hoogte bereiken. De Westerse levensboom ‘Brabant’ is gevoelig voor droogte. Daarom is het raadzaam om deze haagplant in het eerste jaar na het aanplanten geregeld van extra water te voorzien.

  • Thuja articulata
  • Thuja borealis var. nidifera
  • Thuja koraiensis
  • Thuja lineata
  • Thuja obtusa var. breviramea
  • Thuja occidentalis
  • Thuja pensilis
  • Thuja plicata
  • Thuja standishii

Eigenschappen

Deze plant heeft nog geen eigenschappen