Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Japanse Esdoorn 'Sumi-nagashi'

Acer palmatum 'Sumi-nagashi'  • 

Foto: Japanse Esdoorn 'Sumi-nagashi'

Een opgaande, licht vaasvormige, Japanse esdoorn met bordeauxrood blad. In de herfst verkleurt het blad naar helderrood. Deze naam van deze boom / struik betekent helder stromend. Sumi betekent helder en nagashi betekent stromend of schoon.

De plek van aanplant heeft grote invloed op het uiterlijk van de boom. Zowel de grondsoort als de hoeveelheid licht bepalen de uiteindelijke hoogte van de struik en de kleur van het blad. Om een mooie rode kleur te krijgen is het fijn als de Acer Palmatum 'Sumi Nagashi' een deel van de dag wat zon krijgt (liever niet tussen 11:00 en 15:00 uur). Staat deze struik in de schaduw, zal het blad wat groener blijven.

  • Bladkleur: donker paarsrood (herfstverkleuring naar helderrood)
  • Hoogte: 2 tot 4 meter na 10 jaar
  • Breedte: 4,5 meter
  • Bladvorm: kleine gelobd en handvormig
  • Kan wel 60 jaar oud worden

De struik is goed winterhard (zone 5a, -28,9 tot -26,1 C). De bloei in de lente is onopvallend en in de vroege herfst verschijnen er kleine samaras (vleugelvruchtjes) aan. Het gebladerte is vrij dicht, maar wel fijn van structuur.

Snoei: niet nodig, maar als er toch iets af moet, doe dat dan in de zomer of herfst, als het blad al volledige ontwikkeld is. Eerder snoeien geeft kans op 'bloeden'.

Standplaats: Deze boom doet het het beste in de volle zon tot halfschaduw. Het groeit het liefst in normale omstandigheden, mag niet uitdrogen, maar ook het water moet goed weg kunnen. Voortdurend natte voeten houdt hij niet van. Hij groeit het best op rijke gronden. Is redelijk tolerant ten opzichte van stedelijke vervuiling en doet het ook onder hoogspanningsmasten. Deze acer zal er baat bij hebben om aangeplant te worden op een relatief beschutte locatie. Overweeg om in de eerste jaren na aanplant in de winter een dikke mulchlaag rond de wortelzone aan te brengen als er zwarte vorst dreigt.

Eigenschappen

Hoogte
200 - 400 cm
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend