MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Beverboom (algemeen) Beverboom (algemeen) + Beverboom (algemeen) Beverboom (algemeen)

Groeit in 2928 tuinen

Latijnse naam
Magnolia soulangeana
Hoogte
1 - 800 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Nat
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Magnolia (Nederlandse naam Beverboom) is de naam van het type-geslacht van de Magnoliafamilie (Magnoliaceae). Het geslacht is in West-Europa niet inheems en is bij ons het bekendst vanwege de rijk bloeiende soorten en kruisingen die in veel tuinen en parken zijn aangeplant.
Magnolias hebben ongedifferentieerde bloembladeren: de bloemen hebben een bloemdek bestaande uit bloemdekbladeren (tepalen). De bloemdekbladeren, de meeldraden, en de vruchtbeginsels zijn spiraalsgewijs op de kegelvormige bloemas ingeplant. Deze bloembouw komt overeen met de oudst bekende fossiele bloemen en duidt erop dat de oorsprong van de groep in de buurt van de eerste bloemplanten moet liggen.
In de indeling van de Magnoliaceae die tot het eind van de twintigste eeuw gangbaar was, was Magnolia één van de grotere geslachten van de onderfamilie Magnolioideae. Met de introductie van moleculaire technieken voor onderzoek naar verwantschappen (DNA-sequencing) werd duidelijk dat het geslacht parafyletisch was. Daarmee is de omgrenzing van het geslacht Magnolia in beweging gekomen. De benadering die door de meeste taxonomen wordt gekozen is om alle andere geslachten van de Magnolioideae samen te voegen met het oorspronkelijke geslacht Magnolia, waarmee dan één groot geslacht ontstaat dat wèl monofyletisch is, en ongeveer 300 soorten telt.

Het planten

Om te kunnen genieten van de bloei kan je best vroeg planten. Koop en plant je favoriete Magnolia reeds in april-mei. Magnolia´s houden niet van kalk. Maak dus een voldoende groot plantgat en breng wat humusrijke, zurig materiaal aan zoals potgrond voor heidegrondplanten. Je eigen compost is meestal te kalkrijk. Meet eventueel eerst met een geschikte pH meter (beschikbaar in onze tuinshop).

Plant voorzichtig want de wortels zijn vrij broos en worden niet graag beschadigd. Dat is een van de redenen waarom planten niet groeien na aankoop. Koop daarom bij voorkeur planten met kluit of in container. Magnolia´s zijn sterke planten maar ze haten wind. Vermijd zeker een plek op het noordoosten. Kies bij voorkeur een zonnige plek uit, ietwat beschut op een voldoende vochthoudende bodem. Een beschutte plek kan ook voorkomen dat de in maart openkomende bloemen door wind en vorst vroegtijdig beschadigd worden. Deze tot struikvormig uitgroeiende boomheesters zijn geschikt voor een solitaire plek, bijvoorbeeld als blikvanger in het gazon of tussen bodembedekkende vaste planten.

Snoei:

De Magnolia vindt dat niet echt lekker en kan er eigenlijk ook helemaal niet goed tegen. Snoei geeft ook veel waterlot.  Dus snoei haar alleen als het écht nodig is en dan wel in de zomerperiode, in ieder geval na de bloei tot het moment dat het blad er nog aan zit, bij voorkeur uiterlijk rond de maand augustus. Voer steeds hooguit een lichte snoei toe en verspreid desnoods snoei over een aantal jaren. 

Plant een Magnolia daar waar ze ruimte heeft om te groeien. Zodat ze niet gesnoeid hoeft te worden.

Berichten over deze plant