MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Gentiaan

Omschrijving :
Rotsplant - Bladverliezend.
De Gentiana dahurica is een schitterende vaste plant.
In de maanden juli en augustus verschijnen er prachtig gekleurde kelkvormige blauwe bloemen aan de plant. Het is een winterharde plant die niet hoger wordt dan ongeveer 30 cm en 30cm breed.
Het liefst staat de plant op een plaats in de zon of halfschaduw.
In de winter sterft de plant af. Gemakkelijke betrouwbare soort, maar toch moeilijk indien geen gepaste bodem.

Plantvoorschriften :

Gentianen groeien het beste op een niet te droge grond. Volle zon tot halfschaduw is een vereiste. In ons klimaat worden gentianen meestal hoger dan in berggebieden. De hoeveelheid ultraviolette zonnestralen is hieraan debet. Plant gentiaan in een aangepaste bodem. Het zijn in feite rotsplanten. Meng een flinke hoeveelheid puin in een kleine fractie door de verschraalde grond. Veel soorten eisen een kalkrijke bodem. In ieder geval is een snelle afvoer van overtollig regenwater zeer noodzakelijk. Vooral in de herfst en winter moet de grond lichtvochtig zijn en vooral niet verzadigd met water raken.
De geadviseerde plantafstand is 26 cm. (11-15 st. per m2.)
Het best als groepsbeplanting.

Gentiaan kan, behalve in de tuin, ook heel goed worden gehouden in bakken of troggen. Het voordeel hiervan is, dat maar op beperkte schaal de grond geschikt hoeft te worden gemaakt. Een mengsel van zand, klei, potgrond en steenslag is het meest geƫigend, maar wel afhankelijk van welke gentianen uw voorkeur hebben.


Verzorging :
Een belangrijke voorwaarde om een flinke groep te krijgen is de grond met rust laten.
Ze kunnen niet tegen met water doordrenkte grond. Afdekken van de plaatsen waar gentiaan is geplant, is daarom sterk aan te raden. Een licht doorlatende folie of glasplaten moet voor de afdekking worden gebruikt. De lucht moet over de planten kunnen circuleren.
Knip de plant in het voorjaar helemaal terug, dan loopt deze weer opnieuw uit.
In het voorjaar vermeerderen door delen.

Eigenschappen

Hoogte
20 - 30 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend