Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Prachtriet 'Gracillimus'

Foto: Prachtriet 'Gracillimus'
Foto: Prachtriet 'Gracillimus'
Foto: Prachtriet 'Gracillimus'

Algemene omschrijving

Miscanthus is een geslacht van 17-20 soorten Oost-Aziatische grassen. Ze kwamen in onze tuinen lang niet zo vaak voor als het populaire pampasgras (Cortaderia selloana). Prachtriet is trouwens mooier dan de meer volkse pampaspluimen. Ook door de uitbreiding van opvallende cultivars is de laatste decennia Miscanthus meer in de belangstelling gekomen. Deze soorten grassen zijn het mooist wanneer ze afzonderlijk in de kijker staan, bijvoorbeeld in de buurt van een vijver, als blikvanger in de vaste plantenborder of alleen of in groep in de voortuin, waar ze met hun stijve, omhoog gerichte of verhangende bladeren en hun zilverwitte bloei de aandacht trekken.

Dit prachtriet vormt sierlijke pollen van uiterst dun blad. Hoogte 180cm. Toepassing als solitair, maar vooral mooi in grote groepen.

Miscanthus sinensis ´Gracillimus´ is de best gekende en meest gekweekte soort onder het Miscanthus geslacht. Makkelijk in tuinen terug te vinden. Hij is ontstaan bij  vaste plantenkweker Ernst Pagels uit Leer (Friesland) en wordt ook chinees riet genoemd. Kan heel mooi als solitair in een watertuin gebruikt worden. Bloeit bijna zeker in de herfst met mooie zilverachtige halmen. Hoogte van 1.50 tot 2 meter. De bladeren zijn fijn, grijsgroen en met zilverachtige strepen. Ook schitterend in grote groepen, plant ze dan 1 meter van elkaar.
 

 

Vereisten

Voorkeur standplaats zon.

In een goed doorlatende bodem (niet te nat) zijn deze grassen vrijwel onverwoestbaar. De grond moet evenwel vruchtbaar gehouden worden.

Onderhoud

Sterft bovengronds af in de winter. Vanaf maart afknippen op 10cm hoogte

Gebruik

Deze Miscanthus vormt een mooie achtergrond voor andere struiken en vaste planten, zelfs tijdens de wintermaanden. Ze geven een tropisch gevoel aan de tuin.
 

Eigenschappen

Hoogte
150 - 200 cm
Kleur
  •   
  •   
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Vochtig
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend
Bladverliezend