Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Kardinaalshoed ‘Silverstone’

Euonymus fortunei ‘Silverstone’

Foto: Kardinaalshoed ‘Silverstone’

Foto: Kardinaalshoed ‘Silverstone’

De Euonymus fortunei is een groep planten die zijn oorsprong vindt in Japan en Korea. In het Nederlands wordt de plant kardinaalshoed of kardinaalsmuts genoemd. Deze naam verwijst naar de vruchten die volwassen planten geven; deze lijken op een soort mutsjes. De voornaamste voor het aanplanten van de Euonymus fortunei ‘Silverstone’ is het blad. Dit blijft het hele jaar door aan de plant en heeft een gemarmerd uiterlijk. In de zomer zijn de jonge scheutjes aan de plant witter wat voor nog meer kleur zorgt.

De tuinplant heeft een kruipende groeiwijze en daarom erg geschikt als bodembedekker, die echter ook als lage haag, als solitair en als vakbeplanting kan worden toegepast, zowel in de zon als in de schaduw. Ook in potten doet de plant het uitstekend. Uiteindelijk wordt Euonymus fortunei ‘Silverstone’ ongeveer 25 cm hoog.

Hoe plant u Euonymus fortunei ‘Silverstone’?

Euonymus fortunei ‘Silverstone’ heeft de voorkeur voor een goed waterdoorlatende, humusrijke bodem. Deze tuinplant kan zowel op een standplaats in de zon als in de schaduw; de zon zal de gevlekte bladeren meer naar het wit verkleuren. Kies wel een plek die wat beschut ligt tegen koude, uitdrogende winden.  Maak voor het planten de grond goed los; steek ook wat dieper naar eventueel onderliggende, hardere lagen in de bodem. Bij vakbeplanting adviseren we zeven planten per vierkante meter; voor een haag vier tot vijf planten per strekkende meter.

Maak vervolgens een plantgat dat wat groter is dan de potplant en strooi hier wat aanplantgrond (dit kunt u eventueel mee bestellen) in voor een betere en snellere aangroei van de kardinaalshoed. Dompel de planten even met pot in een emmer water; de haarwortels kunnen zich dan goed vol zuigen; haal de pot van de tuinplant en zet hem in het gat. Vul aan met de omliggende aarde en druk het geheel stevig aan met uw handen of voeten. Geef daarna nog een keer water en herhaal dit een paar keer bij erg droge weersomstandigheden.

Hoe moet u Euonymus fortunei ‘Silverstone’ snoeien en onderhouden?

Euonymus fortunei ‘Silverstone’ heeft de eerste jaren weinig onderhoud nodig. Haal bij jonge planten het onkruid weg, totdat ze na enkele jaren volledig in elkaar gegroeid zijn. Haagplanten en solitaire planten kunnen bijna het jaar rond met een scherpe schaar gesnoeid worden, met een voorkeur voor het vroege voorjaar. Snoei nooit op hete, wolkeloze dagen om verbranding van de jongere scheuten te voorkomen. Kies bij voorkeur een bewolkte dag uit met vrij koel weer. In het voorjaar kunt u de plant bemesten met een organische meststof.

Bij oudere planten is het belangrijk om af en toe een verjongingssnoei toe te passen. Knip daarvoor met een heggenschaar de planten kort af en geef een keer goed voeding zodat de plant snel herstelt. De beste tijd hiervoor is het vroege voorjaar (maart/april).

Eigenschappen

Hoogte
20 - 30 cm
Kleur
  •   
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend