Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Zonneoog  (algemeen)

Foto: Zonneoog  (algemeen)
Foto: Zonneoog  (algemeen)
Foto: Zonneoog  (algemeen)

Heliopsis helianthoides is een soort van bloeiende plant in de familie Asteraceae, bekend onder de namen zonneogen of  valse zonnebloem.
Onmiskenbaar voor de heliopsis oftewel zonneoog zijn de vele buisbloemen, die met hun krans van straalvormige bloemen aan kleine zonnen herinneren. Dit komt ook tot uitdrukking in de botanische naam Helenium, die van de Griekse zonnegod Helios wordt afgeleid. De dankbare nazomerbloeier komt oorspronkelijk uit de Noord-Amerikaanse prairie. Van juli tot september ontwikkelt de composiet een veelheid aan bloemen, afhankelijk van de soort in geel, oranje, roest- en robijnrood.
De compacte vaste plant heeft een rechtopgaande groei. Zelfs hoge soorten zijn meestal stabiel en moeten nauwelijks worden gestokt. Al naar gelang van de soort en de standplaats kan de heliopsis tot 150 cm hoog worden. Er zijn ook lage soorten die ca. 60/80 cm hoog groeien.
Plantvoorschriften algemeen voor de soort
Zon.
Goed gedraineerde grond - kan tegen droogte -moet genoeg ruimte krijgen om te groeien - goed voor wilde tuinen - luchtige goed bemeste grond
Voorzie 5 planten/m2
Onderhoud
Zaad - scheuren -- kunnen door te veel vocht in de winter wegvallen
Is moeilijk in de hand te houden, breid vlug uit met wortelstekken.
Het is raadzaam de plant na de bloei volledig terug te snoeien, omdat dit de vitaliteit begunstigt. Voor het verjongen kan de heliopsis om de vijf jaar worden gedeeld en verplant (belangrijk voor het onderhoud van de heliopsis). Het inkorten van de topscheuten eind mei begunstigt de stabiliteit van hoge soorten.
Ziekten
Kunnen door te veel vocht in de winter wegvallen.

Eigenschappen

Hoogte
60 - 100 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend