MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Meloenbes 'Norris'

Cudrania tricuspidata 'Norris'  • 

Foto: Meloenbes 'Norris'

Beschrijving Cudrania tricuspidata 'Norris'

Che-fruit of Cudrania tricuspidata is een kleine boom die afkomstig is uit centraal China tot aan de sub-Himalaya. De boom behoort tot de familie van de Moracaea of moerbeiachtigen waartoe ook de vijg en de moerbeiboom behoren en is sterk verwant aan de Noord-Amerikaanse Osagedoorn of Maclura Pommifera.De jonge boom is zeer doornig maar naarmate de boom ouder wordt verdwijnen ook de doornen. Het blad varieert van ovaal en puntig tot drielobbig (vandaar de naam “tricuspidata”= drielobbig)een beetje als een moerbeiblad maar met gladde randen.

De boom is tweehuizig wat wil zeggen dat er ofwel enkel mannelijke ofwel enkel vrouwelijke bloemen op één exemplaar te vinden zijn . Uitzonderlijk produceert een mannelijke boom echter ook wel eens enkele vrouwelijke bloemen. In het wild produceert de Cudrania veel uitlopers wat in een tuin uiteraard nadelig is.

De aangeboden variëteit is vrouwelijk en produceert vruchten zonder dat bestuiving nodig is , de vruchten zijn dus zaadloos. Bovendien is deze uitzonderlijke variëteit volledig doornloos zodat ook in een tuin waar kinderen spelen deze soort op zijn plaats is. Deze cudrania is zeer winterhard en is geënt op de nauw verwante Osagedoorn uit de VS wat ervoor zorgt dat de boom geen uitlopers maakt.

De zeer decoratieve op ronde moerbeien lijkende vruchten hagen in paren net zoals kersen, ze worden ongeveer 1,5 cm groot en rijpen in november tot een mooie rode kleur. Zolang ze niet rijp zijn voelen ze erg hard aan en bij openbreken komt er melksap uit de vrucht net als bij een vijg. Bij volledige rijpheid zijn de vruchten erg zoet en sappig en smaken wat naar meloen met vijgen. Om goed te rijpen hebben de vruchten wel een goede zomer nodig.

Winterhard tot -20 °C 

Eigenschappen

Hoogte
1 - 300 cm
Kleur
Winterhard
Matig
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend