Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Duizendblad (algemeen)

Foto: Duizendblad (algemeen)
Foto: Duizendblad (algemeen)
Foto: Duizendblad (algemeen)

Het duizendblad behoort tot de grote groep van de Asteraceae en is met rond de 100 soorten vooral in Europa en Klein-Azië vertegenwoordigd.  Men kan hogere en kleinere rassen onderscheiden. Kleine soorten voor de rotstuin, en hogere soorten en rassen die als vaste borderplant en snijbloemen worden aangeplant.
Doordat de stengels alleen aan de top vertakt zijn, lijkt het alsof de kleine bloemen in schermen staan. De bloeiwijze is een tuil met hoofdjes. Deze bloemen zijn wit, geel ,oranje, roze of rood. De bladeren zijn aromatisch en vaak behaard, ze doen denken aan de bladeren van varens. Ze kunnen geveerd, maar ook ongedeeld zijn.
Al naar gelang de soort of de cultivar wordt de Achillea tussen de 30 tot 100cm hoog.
Achillea’s bloeien de hele zomer door. Van de meer dan honderd verschillende soorten en talloze rassen van Achillea zijn voor de tuin vooral de volgende soorten van betekenis:
De rassen van Achillea filipendulina bloeien in diverse gele tinten. Ze kunnen tot 1,2 m hoog worden en zijn zeer sterk. Het ras ‘Parker’ wordt om de prachtig goudgele bloemen het meest in borders toegepast.
Duizendblad (Achillea millefolium) is ook in Nederland en België inheems. De soort wordt 30-50 cm hoog en heeft in juli en augustus witte bloemen. Voor de tuin zijn vooral de veredelde rassen van betekenis. Deze bloeien niet alleen zwavelgeel, zoals ‘Schwefelblüte’, maar ook roze, rood enoranje. Soms hebben de afzonderlijke bloemen van de bloeiwijzen een wit of geel oog. Bekende rassen zijn onder meer de karmijnrode ‘Kel-wayi’, ‘Paprika’, ‘Red Beauty’ en de zalmroze ‘Wesersand-stein’. Deze rassen kLinnen 30-80 cm hoog worden.
Andere rassen van Achillea zijn ontstaan uit kruisingen van verschillende, veelal moeilijk te identificeren soorten en rassen. Ze bloeien in prachtige tinten en kunnen 30-120 cm hoog worden. Zeer bekend zijn de zwavelgele ‘Moonshine’ met haar grijsgroene bladeren en de goudgele ‘Coronation Gold’.
Wilde bertram (Achillea ptarmica) ziet er anders uit en stelt ook andere eisen. De planten komen in Europa voor op vochtige weiden. De gevulde, witte bloemen doen aan margrieten met enigszins losse bloeiwijzen denken. De planten groeien breed vertakt en worden 60-90 cm hoog. In tegenstelling tot andere soorten hebben ze vochtige grond nodig.
Plantvoorschriften algemeen
Voorjaar: Koop jonge planten in potten van 10 cm doorsnee of groter. Kies planten die al bloeien.
Zon. Achillea’s worden op een beschaduwde standplaats gauw lelijk en kunnen zwakke stengels krijgen. Achillea’s kunnen in vrijwel iedere tuingrond groeien maar geeft de voorkeur aan een zonnige droge plaats, humusrijke, voedselrijke bodem, goed water doorlatend, kalkminnend. Na worteling bestand tegen enige droogte.
Het is belangrijk op tijd meststoffen toe te voegen.
Plantafstand 30/50cm, 7-9 stuks per m². Een grote groep geeft het meeste effect.
Zaaien: zaai verspreid in een hoekje van een platglasbak in april / mei. Schoffel de grond lichtjes om het zaad te bedekken met aarde en besproei met een nevelsproeier. Hou de grond vochtig tot ongeveer 3 weken later de eerste blaadjes verschijnen.
Verspenen: doe je anderhalf tot twee maand later. Zet de forste plantjes iet wijder uit elkaar in dezelfde platglasbak.
Planten: in augustus op hun definitieve plaats. De eerste bloemen krijg je pas het volgende jaar.
Onderhoud
Weinig onderhoud. Jonge planten, zaailingen en gedeelde planten bij droogte wekelijks water geven, zodat de wortels kunnen aangroeien. Uitgebloeide bloeiwijzen regelmatig afsnijden. Door de uitgebloeide bloemen te verwijderen kan een tweede bloei gestimuleerd worden.. Voor het begin van de winter op 15 cm terugsnijden en met mulch bedekken.
Voorjaar: Geef de plant ieder voorjaar een bemesting met verteerde koemest voor een goede groei en bloei, niet te veel anders worden de stengels te zwak
Breid zichzelf uit doormiddel van diep in de grond liggende rizomen.
Twee tot drie jaar oude planten kunt u delen om ze te verjongen en om de groei in de hand te houden. Graaf de wortelstokken uit en deel deze in kleinere stukken. U kunt ook delen van de buitenste rand afsnijden.
Aan het eind van de bloei kan men de keuze maken of de uitgebloeide stengels blijven staan of worden afgeknipt, ze zijn in de winter wel decoratief.
Ziekten
Mijtachtigen
Achillea’s worden af en toe door bladwantsen aangetast, die aan de bladeren, knoppen of aan de toppen van de scheuten zuigen. Deze krijgen misvormingen of verkommeren. Onderzoek op een koele ochtend de onderkant van de bladeren en spuit zonodig met een verantwoord middel.

Eigenschappen

Hoogte
30 - 100 cm
Kleur
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

In de webshop