MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Hartlelie 'Miss Saigon'

Foto: Hartlelie 'Miss Saigon'

Groeit in 79 tuinen

Latijnse naam
Hosta 'Miss Saigon'
Variëteit van
Hartlelie (Hosta)
Hoogte
0 - 60 cm
Kleur
Planten tags

Algemene omschrijving

Omschrijving :
Winterhard.
Satijnglanzend donkergroen blad omringd met een brede gevlamde cremekleurige tot witte rand.Sterk geurende zo goed als witte bloemen op hoge stengels. De bloei gaat door tot in september . Deze hosta heeft graag enkele uren zon per dag , maar liefst geen middagzon. Zeer snel groeiende grote hosta. Reageert zeer goed op het toevoegen van extra magnesium aan de grond . De magnesium zorgt ervoor dat het blad donkerder wordt en zorgt dus voor een sterker contrast.
Hoogte 60cm

Plantvoorschriften :
Meestal doen het overgrote deel van de hosta's het goed in de halfschaduw , Sommige soorten kunnen in de volle schaduw of volle zon, maar dit zijn uitzonderingen . Krijgen ze te veel zon , dan worden de randen bruin en verbleken de bladeren.
--Blauwkleurige Hosta's zijn de meest schaduwrijke naargelang deze een blauwe waslaag hebben en deze door de zon snel weggebrand wordt.
--Tweekleurige Hosta's met de witte centrums en witte randen plaats je ook best naar de halfschaduw.
--Volledig groene & gele Hosta's mag je vanaf halfschaduw tot volle zon plaatsen.

Ze verkiezen een vruchtbare zware grond met een hoog humusgehalte. De grond moet vochtig zijn , maar doorlatend . Humusrijke grond wordt vaak op prijs gesteld. Het plantgat ruim genoeg maken . Bij het planten het plantgat aanvullen met de weggehaalde grond en een mulchlaag van organische meststoffen. Na het planten de grond nog geruime tijd vochtig houden.
Hosta's gedijen ook goed in potten. Een potgrond op basis van turf, kompost en klei houd de voedingsstoffen hier goed vast.

Verzorging :
Vragen doorgaans weinig onderhoud , een flinke mulchlaag stelt de plant op prijs.
De groei begint in maart , dus zorg ervoor de neuzen niet te beschadigen
Hosta's hebben graag organische mest . Een eerste bemesting in maart en daarna om de zes weken tot half augustus. Geef geen stikstofrijke meststof , dat bevorderd zacht en weelderig blad ,
Verwijder tegen het eind van de zomer de verwelkte bladeren door ze aan de basis los te trekken .
Hosta's hebben ook behoefte aan voldoende water. De grond zou in principe steeds vochtig moeten blijven. In periodes van droogte is watergeven dan ook noodzakelijk. Zelfs al kan je de schade niet zien , vaak is deze ondergronds en blijft de plant het volgende jaar beduidend kleiner .

Verplanten - delen in lente bij het eerste uitlopen of in de winter. Een andere goede periode is augustus , bij droog weer en veel zon moeten de planten dan wel goed vochtig gehouden worden.
Haal de hosta uit de grond en verwijder alle grond rond de wortels via schudden of met de tuinslang. Scheuren is daarna de beste manier. Vermijd indien mogelijk het gebruik van snijwerktuigen.

Ziekten en plagen :
Het grootste probleem zijn slakken.

Berichten over deze plant