MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Hartlelie 'El Nino'

Groeit in 2138 tuinen

Hartlelie 'El Nino' bloeien

Van midden Juni tot eind Oktober

Hosta's worden vooral in tuinen aangeplant en verzameld omwille van hun blad.
De bloemen die in de zomer verschijnen zijn voor vele liefhebbers bijkomstig en worden zelfs vaak weggeknipt. Nochtans hebben ook de bloemen hun charmes : er zijn een groot aantal Hosta's waarvan de bloemen een heerlijke geur verspreiden, de kleuren van de bloemen zijn er in alle kleurschakeringen gaande van zuiver wit tot diep paars, er bestaan verschillende bloemvormen en ook in de bloemstengels is er een verscheidenheid in vorm en kleur. Zeker voor de kwekers onder de hostaliefhebbers is de bloem van cruciaal belang omdat het belangrijkste onderdeel ervan de voortplantingsorganen zijn, noodzakelijk voor het vormen van zaad.

Hostabloemen zijn tweeslachtig, wat wil zeggen dat ze zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen bezitten. De bloemen zijn via kleine steeltjes, in een meestal hangende maar soms ook staande positie, verbonden met de bloemstengel. Het steeltje ontstaat uit een schutblad dat zich aan de bloemstengel bevindt. Het bloemdek van de Hosta bestaat uit zes bloembladen die tepalen worden genoemd omdat het onderscheid bij de Hosta tussen petalen (kroonbladen) en sepalen (kelkbladen) uiterst miniem is. Het mannelijk gedeelte van de bloem bevat zes meeldraden, die bestaan uit een helmdraad en een helmknop, waarin zich het stuifmeel bevindt. De stamper is het vrouwelijk voortplantingsorgaan van de hostabloem die gevormd wordt door het vruchtbeginsel dat zich vlakbij het steeltje bevindt en waaruit een stijl vertrekt die buiten het bloemdek eindigt met een stempel die een kleverige stof bevat waaraan later de stuifmeelkorrels kunnen ontkiemen.

Naargelang de variëteit bloeien Hosta's gedurende drie weken in de periode tussen midden juni en eind oktober in kleuren van zuiver wit tot fel paars. Van H. plantaginea en zijn variëteiten wordt aangenomen dat ze de mooiste bloemen hebben : ze zijn puur wit en aangename geurend. H. 'Aphrodite' heeft zelfs dubbele bloemen (met een extra set tepalen), doch bloeit zelden in onze streken omwille van de beperkte hoeveelheid zonlicht. De Hosta's uit de families van H. sieboldiana en H. tokudama hebben ook bijna witte, doch niet-geurende bloemen en dragen een vaal lavendel streepje aan de binnenkant van de tepaal (zoals bijvoorbeeld H. 'Elegans' en H. 'Love Pat'). De Hosta's uit deze groepen hebben meestal kortgesteelde bloemen, die net boven het blad uitkomen, dit in tegenstelling tot de meeste andere Hosta's die toch langere bloemstengels hebben. Zo kan de stengel van H. 'Tenryu' bijvoorbeeld tot meer dan twee meter hoog worden.

Bron: http://www.hostapassie.be

« Volledige agenda