MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Braambes 'Arapaho'

Rubus fruticosus 'Arapaho'

Foto: Braambes 'Arapaho'

Rubus "Arapaho" is een doornloze blackberry variëteit die in 1993 door de University of Arkansas werd vrijgegeven. "Arapaho" wordt beschouwd als de vroegst producerende doornloze braam en produceert de hele eerste zomermaanden bessen met kleine vruchten. Bessen zijn lang houdbaar en hebben een houdbaarheid van maximaal 16 dagen in de koelkast. "Arapaho" heeft minder verzorging nodig dan veel andere braambessen, dankzij de opgaande groeiwijze en de sterke ziekteresistentie. Het is een goede keuze voor warmere regio's vanwege de lage koelbehoefte.

Plaats

"Arapaho" is winterhard in het Amerikaanse Department of Agriculture plant hardiness zones 6 tot 8, waar het een heldere, zonnige locatie met goede luchtcirculatie vereist. Laat het niet groeien in de buurt van wilde braambessen, die plagen en ziekten kunnen bevatten, of gebieden waar leden van de aardappelfamilie vroeger verbouwd werden, zoals paprika's, aubergines en tomaten. Als je meerdere planten laat groeien, laat dan 4 tot 6 voet tussen elke plant. Omdat "Arapaho" een rechtopstaande variëteit is, is een trellis niet nodig, volgens het Texas Farm Bureau.

Bodem, water en mulch

Bramen geven de voorkeur aan een goed doorlatende, leemachtige, organische bodem met een pH tussen 6,0 en 6,8 en is vrij van alle concurrerende onkruiden en grassen. De bodem kan worden verbeterd door een ruime hoeveelheid goed verteerde mest of compost bij elkaar te voegen. Vermijd verse mest, die wortels kan verbranden. Bramen hebben regelmatig water nodig en moeten in het late voorjaar en de vroege zomer ongeveer 1 inch water per week worden gegeven. Breng een organische mulch aan op de grond om vocht te helpen vasthouden en onkruid tegen te gaan.

Kunstmest

Voor het eerste jaar van de plant, bevrucht met 90 gram  van een 8-8-8 meststof per plant om de acht tot tien weken tot de herfst. Voor de jaren daarna beveelt de Cooperative Extension Service van de University of Florida aan om driemaal per jaar 150 gram  kunstmest te gebruiken in de late winter, late lente en midzomer. Houd kunstmest af van het riet en water diep daarna om te voorkomen dat de wortels verbranden. Geef geen overmatige stikstofmeststof, omdat dit het gebladerte boven bloemen ten goede komt en de productie van bessen vermindert.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 500 cm
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend