Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Pauwenkers

Ixora coccinea  • 

Foto: Pauwenkers

In de zomer creëert u een tropische sfeer op uw terras met exotische planten. Bijvoorbeeld met de Pauwenkers, Ixora coccinea Kontiki, een tropische schoonheid die de hele zomer door bloeit met trossen kleine, trompetvormige bloempjes die op parasolletjes lijken: een ware lust voor het oog!

Ixora behoort tot de familie van de Sterbladigen (Rubiaceae) en is zeer geliefd vanwege de prachtige bloemen. De plant is nauw verwant aan de Gardenia en Coffea arabica. Ixora is een hybride, die stamt uit de tropische gebieden van Afrika, Zuidoost-Azië en de Pacifische eilanden. Deze grote verzameling omvat ongeveer 400 soorten groenblijvende struiken en kleine bomen met glanzend, donkergroen blad. Jonge blaadjes hebben een roestkleur en worden later sappig donkergroen. Het blad voelt wat leerachtig aan. De compacte, ronde plant kan in de tropen wel 1 tot 1,5 meter hoog worden en wordt in de warmere gebieden van India en Sri Lanka vaak gebruikt als heg, tegen inkijk. Ixora bloemen hebben een bijzondere betekenis in enkele religies, zoals het Hindoeïsme: Hindoes gebruiken de rode bloemen om hun goden te eren. Ook in Boeddhistische tempels worden de bloemen gebruikt om bloemoffers te brengen. Hindoes uit India hebben de rode bloemen meegenomen naar Suriname, waar ze Faja Lobi worden genoemd. Het zijn de meest geliefde bloemen van Suriname. In de Indiase Ayurveda geneeskunde worden bloemen, bladeren, wortels en ook de stam van de plant gebruikt.

De Pauwenkers (Ixora coccinea) is een sterk vertakte struik met stevige, korte bladstengels. De bloemen van Ixora bloeien rijkelijk in dichte trossen en vormen gewelfde of vlakke bloemenschermen. De knoppen zijn spits en staan heel dicht op elkaar, de stuifmeeldraden steken boven de kroonbladeren uit. De bloemen zijn werkelijk uniek: ze ontstaan als buisvormige knopjes en vouwen zich daarna open.

Standplaats :  De standplaats en de hoeveelheid licht zijn van groot belang bij de Ixora, vooral wanneer de knoppen worden gevormd. Zorg voor een zo licht mogelijke standplaats met dagelijks wat zonlicht, maar geen felle zon. Ochtend- of namiddagzon is belangrijk voor de vorming van gezond blad. Bij te weinig licht bloeit de Ixora ‘Kontiki’ niet, bij teveel zon rolt het blad op. Staat de plant binnen, zet hem dan voor een raam op het oosten of westen.
Zet de Ixora in een mengsel van humus en grond met een pH-waarde van 5,5. Zet de plant in het voorjaar in een wat grotere pot. De wortelkluit moet klein en compact blijven, maar uit elkaar trekken van de wortels verdraagt Ixora niet.
Verplaats de plant niet, want dan vallen de bloemen af.

Temperatuur: Als het weer het toestaat, kan Ixora vanaf mei naar buiten. De temperatuur mag niet lager zijn dan 17°C. Voorkom sterke temperatuurschommelingen.

Verzorging:  Een hoge luchtvochtigheid is van groot belang bij Ixora, ook als de plant binnen staat. Bij een te lage luchtvochtigheid wordt het blad bruin en verdrogen de knoppen.

Zorg voor voldoende water en laat de wortelkluit niet uitdrogen, maar pas wel op voor overtollig water. U kunt de plant twee keer per week even in een laagje water laten staan of in een schaal zetten met wat kiezels, zodat de wortels het water niet direct raken maar het vocht wel opnemen. Tijdens de groeifase gelijkmatig water geven en de bovenste laag grond tussen twee gietbeurten laten opdrogen. Tijdens de rustperiode in de winter (oktober – mei) geeft u net voldoende water om de wortelkluit niet te laten uitdrogen. Gebruik zacht water op kamertemperatuur.

Geef de plant van het voorjaar tot de herfst iedere twee weken vloeibare mest voor bloeiende planten.

Ixora is ook geschikt om verder te kweken tot Bonsai. Door de compacte groei en de sterke takken kan de plant goed gesnoeid en gevormd worden. Het compacte groeibeeld blijft alleen behouden bij regelmatig snoeien. Te lange takken kunt u met maximaal 2/3 terugsnoeien.

Ixora kunt u in het voorjaar vermeerderen door stekjes van 6 tot 8 cm van de stam te nemen, onder een bladoksel. Verwijder het onderste blad en dompel het takje in stekpoeder. Daarna zet u het stekje in een vochtig mengsel van gelijke delen turf en scherp zand. Dek de pot af met plastic of zet hem in een kas met een temperatuur tussen 22° en 25°C. De eerste weken moeten de stekjes op een lichte plek zonder direct zonlicht staan. Houd de grond een klein beetje vochtig.
Het wortelen duurt ongeveer 4 tot 6 weken. Daarna kunt u de stekjes gedurende 2 tot 3 weken laten wennen aan de luchtvochtigheid van het vertrek door het plastic even weg te halen. Als de plantjes helemaal niet meer afgedekt hoeven te worden, kunt u beginnen met gelijkmatig water geven. Laat de grond tussen twee gietbeurten opdrogen.
Na ongeveer 3 maanden kunt u de jonge Ixoraplantjes in een grotere pot zetten.
Ongedierte ontdekt u door goed te kijken: soms zijn er op de gewelfde bladranden spintmijt en schildluizen te zien. Spoel de plant af met water of veeg de luizen weg met een spons.

Eigenschappen

Deze plant heeft nog geen eigenschappen