MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Hennepbladstokroos

Hibiscus cannabinus  • 

Foto: Hennepbladstokroos

Foto: Hennepbladstokroos

De Nederlandse naam Hennepbladstokroos bestaat uit twee delen: Hennepblad verwijst naar de bladvorm en Stokroos naar de vorm van de bloemen. In het Engels wordt deze Hibiscus Kenaf genaamd. De naam Kenaf die ook in Nederland wordt gebruikt, is de Perzische naam van Hennepbladstokroos. Hennepbladstokroos is nauw verwant aan de Okra. 

Hennepbladstokroos is een eenjarige, zeer snel groeiende plant die bij ons, in één seizoen, wel anderhalve meter hoog kan worden en in een heel warm jaar zelfs de drie meter haalt. De plant heeft een struikachtige vorm met verschillende, sterk vertakte, behaarde stengels. De diep ingesneden bladeren zijn handlobbig, hebben een afwisselende bladstand en een gekartelde rand.

Van juni tot en met oktober verschijnen de grote bloemen die crèmekleurig zijn. Ze hebben een lilapaars hart en prachtig contrasterende gele meeldraden en paarse stampers. Het bijzondere is dat de bloemen slechts een beperkt aantal uren per dag bloeien. Na de bloeien maken ze zaad aan, dat kan worden verzameld voor de volgende zomer. 

Hennepbladstokroos is een plant die het fantastische doet, achter in de bloeiende border. De plant is gemakkelijke te combineren en de uitbundige bloemen maken de plant tot een echte blikvanger. Daarnaast is Hennepbladstokroos met haar grote bloemen een goede drachtplant voor honingbijen. 
Hennepbladstokroos  is mooi te combineren met zomerbloeiers met felle kleuren, zoals Kokardebloem, Echinacea of Vuurpijl en staat mooi tegen een zuidmuur.
Voor onze tuinen zijn onder meer de volgende variëteiten geschikt:

  • Hibiscus cannabinus var. chevalieri
  • Hibiscus cannabinus var. genuinus
  • Hibiscus cannabinus var. punctatus
  • Hibiscus cannabinus var. purpureus
  • Hibiscus cannabinus var. radiatus
  • Hibiscus cannabinus var. ruber
  • Hibiscus cannabinus var. simplex
  • Hibiscus cannabinus var. viridis
  • Hibiscus cannabinus var. vulgaris

Hennepbladstokroos is vrij eenvoudig te zaaien en halverwege maart is de beste tijd om te zaaien in huis. Koop goede, ziektevrije zaden die je zaait in licht vochtige grond. Gebruik gewone zaai- en stekgrond en bedek de zaden met ongeveer één centimeter grond. De zaden ontkiemen binnen twee dagen.
De Hennepbladstokroos is een warmteminnaar en heeft behoefte aan een zonnige standplaats. Plant of zaai Hennepbladstokroos lekker dicht bij elkaar, de plant dunt zichzelf wel uit. Hennepbladstokroos houdt van goed gedraineerde grond die rijk is aan meststoffen. Gebruik hiervoor bij voorkeur gedroogde koemest.

Eigenschappen

Kleur
Winterhard
Neen
Licht
Zon