Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Tenore's herfsttijloos

Foto: Tenore's herfsttijloos

Algemene beschrijving

De colchicum cilicicum, ookwel bekend als Tenore's herfsttijloos, is een knolvormende vaste plant en bloeit in de herfst met 4 tot 25 kleine, trechtervormige, roze-paarse bloemen, op korte stelen. Deze colchicum bloeit in september tot oktober en de bloemen worden gewoonlijk zo'n 10 tot 15 centimeter hoog en hebben vaak donkerdere punten; in de lente verschijnen 4 tot 6 donkergroene, langwerpige bladeren die tot het beginnen van de zomer persisteren.

Etymologie en habitat

De herfsttijloos heeft een eigen familie, de colchicaceae, (herfsttijloosfamilie). Ondanks de - voor colchicum gebruikte - naam herfstkrokus, is de colchicum niet verwant aan de crocus, ookwel 'ware krokus' genoemd. De crocus behoort namelijk tot de iridaceae (iris familie) en is dus niet botanisch verwant aan de colchicum (herfsttijloosfamilie). De geslachtnaam is afgeleid van Colchis, de landstreek in de oostelijke kustregio van de Zwarte Zee; en de soortnaam is een verwijzing naar de vroeg-Romeinse provincie Cilicië dat was gelegen aan de Middelandse Zee in Klein Azië en wat nu onderdeel is van Turkije.

De colchicum cilicicum is inheems in Turkije, Syrië en Libanon, waar deze voorkomt op stenige hellingen, in bosranden en langs wateroevers, veelal groeiend in kalksteenrijke grond.

Plantinstructie en vermeerdering

Deze meerjarige plant is een unieke verschijning in de herfsttuin en is makkelijk om te kweken (algemeen ziektevrij en mogelijk enige slakkenvraat). Plant de knol 20 centimeter diep, met een onderlinge afstand van wederom 20 centimeter; in de late zomer planten, betekent dezelfde herfst nog bloemen. Tenore's herfsttijloos verwildert eenvoudig door broedknollen, wanneer de knol groeit in:
- volle zon tot halfschaduw; in
- een gemiddeld tot gemiddeld vochthoudende grond, met goede drainage.

Vermeedering is ook mogelijk door het delen van dichte pollen in de zomer; na het opgraven is het zaak de knollen direct weer uit te planten op de gewenste plaats(en). Daarnaast kan in juli zaden worden geoogst en kunnen op de gewenste plek of in een zaaibed worden uitgezaaid, om na circa twee jaar te bloeien.

*De colchicum cilicicum is een late bron van pollen en nectar en daarom aantrekkelijk voor bijen, vliegen en wespen.

Toepassing

Deze colchicum is goed geschikt voor bloemenweides en borders onder volwassen, bladverliezende bomen. Ook geschikt vooraan struiken, bij patios en langs looppaden, net als in borders, tussen vaste vaste planten die laat in het voorjaar opkomen en snel in het najaar afsterven. Door de colchicum cilicicum te combineren met lage bodembedekkers, kunnen de bloemstelen van extra steun worden voorzien. Voorbeelden van voorgenoemde bodembedekkers en andere companion plants zijn: lage soorten alchemilla of epimedium, ajuga reptans 'catlin's giant', aster x frikartii 'monch', liriope muscari, ophiopogon planiscapus 'nigrescens', carex comans 'frosted curls', leucojum aestivum 'gravetye giant', geranium macrorrhizum, hosta, caladium, heuchera, vinca minor, salvia, astilbe, pulmonaria, athyrium niponicum 'Pictum', of in een border voor paeonia lactiflora.

(Bronnen: Gardenia.net, Missourbotanicalgarden.org, Allesoverbloembollen.nl, Amateuranthecologist.com)

Eigenschappen

Hoogte
1 - 20 cm
Kleur
  •   
  •   
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Neutraal
Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend