MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Blauwe Look

Groeit in 1247 tuinen

Latijnse naam
Allium caeruleum
Andere benamingen
Sierlook, Sierui, Allium azureum, Allium coerulescens
Hoogte
1 cm
Kleur
Winterhard
Ja, Neen
PH
Kalkrijk, Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend, Bladverliezend

Algemene omschrijving

De bijnaam ‘Blauwe Look’ laat weinig te raden over. Deze Allium caeruleum staat bekend om haar bijzonder heldere blauwe kleur. De kogelronde sierui komt optimaal tot uiting in groepjes in de border. Maar ook op terras of balkon laat ze een onuitwisbare indruk achter!

Je kunt de allium het beste in het najaar buiten planten. De bloem komt tussen april en juli tot bloei. Bovendien gaat de Allium jaar na jaar lekker verwilderen!

Allium caeruleum heeft kogelvormige bloeiwijzen, zo'n 4 cm in doorsnede. De stervormige bloempjes zijn zuiverblauw, een prachtige tint die niet veel voorkomt bij bloemen. Het is een vroege zomerbloeier. De bloemen kleuren vanaf eind mei en blijven zeker tot in juli mooi. Deze allium wordt ook wel allium azureum genoemd. Dankzij de lange bloemstelen is deze allium ook erg leuk om als snijbloem te gebruiken.

Ook na de bloei is Allium nog decoratief. Het bijzondere van de wat grotere sieruien is hun lange houdbaarheid als snijbloem. Pluk de stelen als de knopjes bijna opengaan, en u zult er lang plezier van hebben. Na de bloei kunt u de stelen drogen. Hang ze op de kop in een goed geventileerde ruimte.

Berichten over deze plant

 • Marcel D.Marcel D. voegde een foto toe aan Blauwe Look (Allium caeruleum)
  Foto: Blauwe Look
  Zondag 27 Oktober 2019 om 10:37
 • Brecht M.Brecht M.
  Onze allium komen net in bloei. De bladeren zijn al uitgekomen van begin maart en zijn ondertussen al wat bruiner geworden, afgebeten door slakken en liggen plat omdat ze te lang worden. Mag ik de bladeren gewoon afknippen en de steel met bloem laten staan? Kan ik beter iets van meststof geven om … Lees verder »
  Zondag 14 Mei 2017 om 15:46
  •  2 reacties
  • Christine K. Christine K. Hoj, bemesten doe ik gewoon met beetje bloemenmestof.Aan de dorre bladeren kun je niet veel doen. Dat is normaal. Ik knip wel altijd de lelijkste bladeren weg. Oogt iets mooier. Grts
   Zondag 14 Mei 2017 om 19:37
  • Alex V. Alex V. Na het afsterven van de bloemen de stengels afknippen, het loof laten we beter staan en verwijderen we alleen als we de bollen willen rooien
   Zondag 14 Mei 2017 om 19:39