Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Vijf-in-één kruid

Plectranthus amboinicus  • 

Foto: Vijf-in-één kruid

Vijf-in-een-kruid is een vlezige vaste plant uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). De smaak en geur lijkt enigszins op die van wilde marjolein (oregano), echte marjolein, tijm, komkommerkruid en munt. Vandaar de Nederlandse naam.
Vijf-in-een-kruid komt van nature voor in Zuid- en Oost-Afrika van KwaZulu-Natal en Swaziland tot Angola en Mozambique en naar het noorden tot in Kenya en Tanzania. De soort is ingeburgerd in de tropen van zowel de oude als de nieuwe wereld. Vijf-in-een-kruid wordt wijdverbreid geteeld. De plant is gemakkelijk te vermeerderen door blad- en stengelstek.

Vijf-in-een-kruid is een grote succulente, kruidachtige, vlezige en sterk aromatische plant. Op de plant zitten korte, zachte, rechte haren. De bladeren hebben een speciale geur. De vlezige stengel is ongeveer 30–90 cm lang met of lange, stijve haren dan wel zachte, korte, rechte, dicht bij elkaar staande haren. De zeer dikke, dicht behaarde bladeren zijn breed, ei- tot ovaalvormig met een toegespitste top. Op de onderzijde van het blad komen de meeste klierharen voor. De smaak van het blad is aromatisch met een aangename en verfrissende geur. De lichtpurperen bloemen staan op een korte bloemsteel in dichte kransen op vaste afstanden aan een lange, dunne tros.

De bladeren worden gebruikt voor het kruiden van vlees en gevogelte. Fijngesneden kan het voor de smaak ook toegevoegd worden aan vleesschotels, vooral die van rund-, lams- en hertenvlees. Vijf-in-een-kruid wordt ook gebruikt in de voedingsindustrie als vervanger van wilde marjolein. Ook levensmiddelen geetiketteerd met "oregano smaak" bevatten vaak vijf-in-een-kruid. (Wiki)

Eigenschappen

Hoogte
1 cm
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend