MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Monnikskap (algemeen)

Foto: Monnikskap (algemeen)

De meerjarige monnikskap is een knolvormende, kruidachtige, vaste plantensoort en nauw verwant aan Ridderspoor maar het is een van de giftigste planten van de Ranonkel familie, waartoe beide geslachten behoren. De Nederlandse naam van de planten is ontleend aan de merkwaardig gevormde bloemen, die aan oude kappen van monniken doen denken.
Er zijn een groot aantal soorten en cultivars, te verdelen in zomer- en najaarsbloeiers. De meeste soorten geven blauwe bloemen, daarnaast zijn er ook witte, blauw-witte, zachtgele en een roze variant.
De bloemen zitten aan lange aren of smalle trossen, die hoog uitsteken boven de breed uitgroeiende pollen van sterk ingesneden, groen blad. De lange bloemaren doen het goed op de vaas. Afhankelijk van de cultivar bloeien ze vanaf begin voorjaar tot laat in het najaar. Ze lokken veel insecten als bijen en vlinders, maar in het bijzonder hommels. Het zijn daarom erg geliefde tuinplanten.

Aconitum carmichaelii 'Arendsii' bloeit vanaf september met grote paarsblauwe bloemen in korte aren. De plant kan ruim een meter hoog worden. Een andere laatbloeier is Aconitum fischeri met minder diep ingesneden donker groen blad. De plant maakt tijdens de groei een elegante indruk. Aconitum fischeri heeft in vergelijking met andere soorten korte aren met purperblauwe bloemen.
Aconitum nappellus 'Schneewitchen' is een mooie witte vorm. Heeft lichtgroen diep ingesneden blad, de witte bloemknoppen hebben ook een groenige gloed. Deze plant fleurt met zowel het blad als de bloemen donkere plekken in de tuin op. Wordt ruim een meter hoog.
Aconitum 'Pink Sensation'. Een mooie statige (zacht)roze Monnikskap. Bloeit in juni-juli. Ten opzichte van de andere cultivars heeft deze variëteit wel wat tijd nodig om zich in de tuin te zetten. Maar daarna blijft hij  elk jaar terug komen en vormt een lang vertakte aar met zachtroze bloemen. Dit soort wordt inmiddels nog maar zelden aangeboden.
Aconitum carmichaelii 'Cloudy' is een recente tweekleurige variëteit is, blauw-wit (wolkerig) van kleur. Vormt korte aren met grote bloemen, bloeiend in september en oktober. Vormt een stevige plant. Alleen jammer dat bij nat weer de bloemen snel smetten waardoor de sierwaarde achteruitgaat. Een ander recent soort is 'Stainless Steel', ook een zomerbloeier met een bijzondere blauwgrijze bloemkleur. Net als de andere zomerbloeiers trekt dit soort zich vanaf augustus terug in de grond.
Aconitum x cammarum 'Bicolor' is een aanwinst voor de tuin. De blauw-witte bloemen zijn iets kleiner, maar de Bicolor bloeit vroeger, de kleuren zijn sprekend en de bloeiwijze is vertakt.
Aconitum volubile is een klimmer (blauw) en vraagt uiteraard steun zoals een open heg of hek om doorheen te klauteren. Aangezien de plant kriskras kan klimmen en dunne stelen heeft, wil je tijdens het schoffelen nog wel eens een steel over het hoofd zien. Oppassen dus.

Plantvoorschriften algemeen:
Laatbloeiende planten zijn altijd welkom. Ze komen het beste tot hun recht in groepen. Zet de plant vanwege de giftigheid niet vooraan in de tuin als hier kleine kinderen komen. Als u jonge kinderen hebt, verdient het aanbeveling om van monnikskap af te zien.
Monnikskap soorten zijn afkomstig uit halfbeschaduwde, koele bossen in bergachtige gebieden. Aan de rand van houtige gewassen vindt monnikskap optimale condities. Een halfbeschaduwde border met licht vochtige grond biedt eveneens gunstige voorwaarden voor een weelderige groei.
Koop in het vroege voor-of najaar krachtige planten met gezonde bladeren.
Monnikskap verdraagt geen felle middagzon, maar heeft wel wat zon nodig. Humus rijke, vochtige grond. Zandige grond kunt u het beste met leem verrijken. Daardoor houdt de grond het water beter vast.

Onderhoud:
Monnikskap heeft in alle delen zeer giftige alkaloïden. Bescherm uw huid en draag bij het verzorgen van de planten handschoenen.
Werk rond de planten wat hoornspaanders door de grond. Geef bij droogte regelmatig water en bedek de grond met mulch.
Snij voor het invallen van de vorst ingewortelde planten terug tot een handbreedte boven de grond.
Vermeerder monnikskap door deling. Graaf ingewortelde planten op en snij de wortelstok met een scherp mes in stukken. De afzonderlijke delen direct weer inplanten.

Ziekten:
Zwarte bladluizen kunnen hun slag slaan als monnikskap op een droge plaats staat en daarnaast ook nog aan zon en wind is blootgesteld. Spoel de luizen met een scherpe straal water af en giet de planten regelmatig. Zorg vervolgens in het najaar voor een betere standplaats.

Eigenschappen

Hoogte
40 - 150 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw