Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Zilverkaars (algemeen)

Actaea

Foto: Zilverkaars (algemeen)

Foto: Zilverkaars (algemeen)
Foto: Zilverkaars (algemeen)

Actaea, vroeger Cimicifuga is een geslacht uit de ranonkelfamilie, dat 20 tot 30 soorten omvat.
Het gaat om planten met enkel- tot dubbelgeveerde bladeren en met kleine witte of gelige bloemetjes in korte (Christoffelkruid) of langere aren (Zilverkaars).
Met name de soorten met donkerpurper blad zijn een aanwinst voor de tuin. De witte kaarsen vormen een mooi contrast met het donkere blad. Ze vormen een verrassing tussen de eerste herfstkleuren. En dan de heerlijke geur van de bloemen, deze is lastig te omschrijven. Passanten kijken ook snel langs de elegante slanke witte aren, een dergelijke intense geur verwacht je niet direct.
Zilverkaarsen zijn langlevende vaste planten, die in een beschaduwde tuin een imposante indruk maken. De donkergroene, geveerde bladeren kunnen grote pollen vormen. Afhankelijk van de soort, verschijnen er van juli tot oktober hoge, slanke aren, die dicht bedekt zijn met kleine, witte bloemen.

Actaea racemosa is de vroegste bloeier. De planten hebben in juli licht overhangende, flesseborstelachtige bloeiwijzen met kleine witte bloemen.
Actaea racemosa var. cordifolia bloeit in augustus met geveerde pluimen van stervormige bloemen op rechte scheuten. Deze soort is iets beter bestand tegen zon en droogte dan de overige soorten.
Actaea dahurica bloeit in dezelfde periode met witte bloemen op vertakte aren.
Actaea ramosa (=simplex) volgt in de maand daarop. De witte bloemen zitten op lange, vertakte bloemaren. Het ras ‘Atropurpurea’ valt op door de bruinrode bladeren.
Actaea simplex heeft bloemen in oktober. De zuivere soort blijft met 1 tot 1,4 m wat laag. Bijzonder zijn de rassen ‘White Pearl’ (rijke bloei en iets hoger) en ‘Braunlaub’ met bruine bladeren.

Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar gezonde, sterke jonge planten in potten.
Schaduw tot halfschaduw. Zilverkaarsen gedijen het best op een beschaduwde, koele standplaats. Diepe, humusrijke grond. Zilverkaarsen hebben gelijkmatig vochtige aarde nodig. Bovendien houden ze van losse, doorlatende grond. Laat ze zo mogelijk jarenlang ongestoord op dezelfde plaats staan.

Onderhoud
Houd de grond voldoende vochtig door deze met mulch af te dekken en regelmatig te gieten. Hoge zilverkaarsen hebben de neiging om te vallen. Zorg daarom voor ondersteuning door tonkinstokken of speciale houders.
Najaar: Snij uitgebloeide scheuten tot een handbreedte terug. Breng compost aan en dek deze af met bladeren.
Voorjaar: Oudere planten kunnen nu worden gedeeld. Snij de verhoute wortelstok met een scherpe spade doormidden.

Ziekten
Zilverkaarsen hebben zelden last van ziekten en plagen. Het kan echter voorkomen dat de onderste bladeren door roest worden aangetast, vooral als de bladeren langere tijd nat blijven.

Eigenschappen

Hoogte
1 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw

In de webshop