Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Wintervuurpijl

Veltheimia bracteata

Foto: Wintervuurpijl

Foto: Wintervuurpijl
Foto: Wintervuurpijl
Foto: Wintervuurpijl

NAAM EN HERKOMST VELTHEIMIA

De Veltheimia komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en is vernoemd naar August Ferdinand von Veltheim (1741–1801), een Duitse plantkundige.

KLEUREN EN VORMEN VELTHEIMIA

Het vlezige, grote blad groeit in een rozetvorm en wordt na de vorming onmiddellijk gevolgd door een stevige stengel met bovenin een tros buisvormige, neerwaarts gerichte 40 tot 50 bloemen. De kleur van de bloem kan bleekroze, donkerroze, oranjebruin of dieproze zijn en af en toe groenachtig geel. De bloemen staan rechtop als de knop nog dicht is en hangen als die open is. Elke bloem bloeit ongeveer een maand. De uiteinden van de bloemen zijn soms groen of gespikkeld met groen. De stelen zijn soms wel 60 cm hoog. De bloemen worden bestoven door vogels en bloeien tijdens de winterperiode.

VELTHEIMIA KOPEN

Koop in het voorjaar stevige, gezonde, grote bloembollen die gelijkmatig van vorm zijn. Koop nooit bloembollen die zacht of doorweekt zijn, blauwe of groene schimmel hebben, er bedorven uitzien of uitgedroogd zijn. Deze bollen zijn waarschijnlijk ondeskundig of te lang bewaard. Let ook op de uitlopers, een klein, groen puntje is geen bezwaar. Koop ook geen beschadigde bloembollen want deze zijn gevoelig voor schimmels. Grote bloembollen geven stevige lange stengels en grotere en/of meer bloemen.

VELTHEIMIA PLANTEN

Plant de bollen in de herfst in goed drainerende grond op een plek in de halfschaduw of schaduw. Veltheimia’s mogen niet aan direct zonlicht worden blootgesteld. Bij hogere temperaturen moeten ze in de schaduw staan. Op plekken waar het licht vriest, mogen ze zeker niet in de ochtendzon staan. Zomers is de bol in rust. De plant is het meest geschikt als kuipplant want ze is niet winterhard.

VERZORGING VELTHEIMIA

De Veltheimia kan niet tegen vorst en mag niet aan direct zonlicht worden blootgesteld.

VERMEERDERING VELTHEIMIA

Veltheimia’s vermeerderen door broedbollen of zaad. Eens per 2 tot 3 jaar kunnen aan het einde van de zomer deze broedbollen verwijderd worden en opnieuw geplant. Vermeerderen via zaad is mogelijk. Ze ontkiemen vrij gemakkelijk als je ze op een heldere, enigszins zonnige plaats zet. Ze bloeit na 3 tot 4 jaar.

Bron:AOB

Eigenschappen

Hoogte
1 - 50 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw
Schaduw
Evergreen
Bladverliezend