MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Ridderspoor 'Augenweide'

Groeit in 603 tuinen

Latijnse naam
Delphinium 'Augenweide'
Hoogte
130 - 170 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Omschrijving:
H 130 tot 170cm - b 90 cm. Snelgroeiend.
Polvormende plant. Niet wintergroen.
Het getande en gelobde, groene blad groeid rond de voet van de plant
Bloeid juni/aug. .
Alle delen zijn giftig.
Plantvoorschriften:
Delphiniums zijn prachtige tuinplanten, er wordt vaak geklaagd dat planten in de tuin niet groeien en zelf dood gaan. Daar door hebben Riddersporen geen goede naam bij veel mensen. Riddersporen is een onmisbare planten in ieders tuin. Met de bewonderende schoonheid waarmee deze planten ons betoveren, willen we er lang van kunnen genieten. Maar er zijn enkele belangrijke dingen waarop gelet moet worden.
Planten In het voor of najaar. Zet de planten 60cm uit elkaar in groepjes van 3. Liefst op een tegen de wind beschutte plaats
Ze houden van een koele koude winter en hete zomers met brandende zon.
Delphiniums staan niet graag met de voeten in het water, de boden moet goed water doorlatend zijn. Bijvoorkeur zandgrond en licht klei gronden met een zuurgraat van 6,5 tot 7. Als de grond niet aan deze criteria voldoet, aanpassen. Bij zware klei, grond mengen met metsel zand. Geef bij het planten direct koemest korrels mee.
Verzorging :
Regelmatig mest geven, gedurende de bloei om de 2-3 weken vloeibare mest. Ondersteunen tegen wind, hoge planten vallen bijna steeds open. Knip uitgebloeide stelen weg voor langere bloei.
oppassen voor meeldauw ( witte vlekken op het blad ) , bespuit de plant met een schimmelwerend middel , wie dit niet doet ziet ze zeker verdwijnen .
De bovengrondse delen sterven af, ze gaan dus kaal de winter in en behoeven geen snoei . Meestal laat je de afgestorven delen tot het voorjaar op hun plaats. Indien je het liever netjes houd, let er dan op de plant in de te koude perioden te beschermen met wat alternatieven zoals schors.
Riddersporen kan je forceren tot een tweede bloei door ze na de bloei flink in te snoeien .
Geadviseerd wordt elke 2 jaar de planten in het voorjaar februari/maart uit de grond te halen en zo nodig te delen en te verplanten (1m verderop is al genoeg).
Delphiniums houden er niet van jaren lang op de zelfde plaats te staan. Bij veel mensen bloeien de Delphiniums het 1e jaar prachtig en het 2e of 3e jaar zijn ze opeens weg. Hoe kan dat?
De plant wordt aangetast door slakken, schimmels of voedselarmoede in de bodem, (Bodemmoeheid). Pacific Giant's zijn er erg gevoelig voor. elatum soorten kunnen in principe langer op de zelfde plaats uitkomen. Als advies wordt gegeven de planten elke 2 jaar te verplanten.
Erg lang leven ze echter niet .

Ziekten :
luis -wortelrot-kroonrot-spinmijt-meeldauw-bladluis
 

Berichten over deze plant