MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Muntstruik

Hoogte ca 60 cm na 10 jaar 100cm
Matig winterhard / bladverliezend
Aromatiche bladeren bij pletten , ruikt naar munt
bijna witte bloemen. Binnenin de bloem treft u kleine paarse en oranje vlekjes aan. Mei / aug.
Prosthanthera cuneata is toe te passen in een heidetuin
Soms herhaalt de bloei zich circa 3 maanden later. Deze plant zou wel wat vorst kunnen verdragen (tot -5 graden Celsius), maar alleen wanneer de kluit niet erg nat is. De ervaringen ermee zijn echter zeer wisselend.

Plantvoorschriften:
Prostanthera staat graag in een goed gedraineerde pot of kuip met humeuze grond (beslist geen klei). Bij voorkeur staat hij op een plek in de halfschaduw, waar hij maar een deel van de dag zon krijgt.

Verzorging:
Tijdens het groeiseizoen kan matig gegoten worden (er mag geen water in de pot of schotel blijven staan), maar de kluit mag niet uitdrogen. Zodra het gevaar voor nachtvorst in het voorjaar voorbij is kunnen de planten naar buiten, maar voordat de eerste nachtvorst zich eind oktober aandient moeten ze weer naar binnen. Dat is ook het moment waarop ze het beste gesnoeid kunnen worden.
P. rotundifolia groeit tamelijk snel. De nieuwe scheuten kunnen (liefst jaarlijks) wel met 1/3 teruggeknipt worden om een mooie bossige struik te behouden. Hij leent zich ook voor vormsnoei.
P. cuneata groeit wat langzamer, en kan beter jaarlijks alleen wat getopt worden. Na de bloei kan bijgemest worden met kuipplantenmest, maar niet teveel: de plant heeft net als zijn familieleden maar weinig voedsel nodig. Ook kan, in plaats hiervan, een laagje goed verteerde compost op de potgrond aangebracht worden. De planten moeten binnen overwinteren op een koele maar beslist vorstvrije, goed geventileerde en lichte plek. Tijdens de winterrust spaarzaam gieten, de kluit mag ook dan niet uitdrogen.

De planten kunnen vrij eenvoudig gestekt worden door in september topstekken te nemen van niet bloeiende, al iets verhoutende stengeldelen. Het onderste deel wordt schuin afgesneden, ontbladerd en in stekgrond gestoken. Op een lichte, vorstvrije plaats zullen de stekken vrij snel wortels vormen, waarna ze opgepot kunnen worden. Zaaien kan in principe ook, maar het zaad komt vaak slecht op.

Ziekten:
wortelrot - roest
 

Eigenschappen

Hoogte
60 - 100 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend