Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Zinnia (algemeen)

Foto: Zinnia (algemeen)
Foto: Zinnia (algemeen)

Zinnia is een geslacht van 20 soorten eenjarige en vaste planten uit de familie der Asteraceae. Bij ons zijn het meestal eenjarigen. Kenmerkend voor Zinnia's zijn de solitaire lang-gesteelde bloemen,  enkelvoudige, dubbele of pompomvormige bloemen, in een scala van heldere kleuren, wit, groengeel, geel, oranje, rood, paars en lila. Ook de bladeren kunnen verschillend zijn van licht tot donkergroen, lancetvormig tot ovaal.
Naar gelang de variëteit verschillen ze ook in hoogtes, van 40 tot 100cm.
Zinnias zijn geliefd bij bijen en vlinders.
Zinnia's worden gezaaid, ze worden niet graag verplant en dus is het beter ze eind april tot eind juni op de plaats van bestemming te zaaien.
De bloemblaadjes van de zinnia zijn eetbaar wanneer er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn. De bloemblaadjes hebben een kruidige, bittere smaak en kunnen salades en soepen versieren.
Voor de tuin zijn twee soorten van belang.
Zinnia elegans met haar talrijke rassen in verschillende zaadmengsels is de bekendste soort. Ze is bijzonder rijk aan kleuren en vormen. De bloemen zijn enkelvoudig, halfgevuld of gevuld en laten witte, gele, oranje, rode, roze of violette tinten zien.
Hoge rassen kunnen 60-100 cm hoog worden en hebben vaak Chrysanten, of dahlia achtige bloemen. Het zaad is gesorteerd of gemengd verkrijgbaar. In een border staan ze wat stijf, maar het zijn prachtige snijbloemen. Halfhoge rassen worden 40-60 cm hoog. Ook deze worden door de zaadhandel vaak als gemengd zaad aangeboden. Lage rassen kunnen een hoogte van maximaal 30 cm bereiken en zijn daardoor ook geschikt voor bakken en kuipen.
Zinnia angustifolia is een veel minder bekende soort met minder rassen. Deze zinnia’s bloeien in witte, gele, oranje of roodbruine tinten, sommige tweekleurig. De bloemen zijn kleiner dan die van Zinnia elegans en meestal enkelvoudig of licht gevuld.
Plantvoorschriften algemeen
Zon. Zinnia’s gedijen ook als ze slechts halve dagen in de zon staan, de stengels draaien dan in de richting van de zon. Doorlatende, voedselrijke grond.
Koop zaad of voorgekweekte jonge planten. Vaak kan je in mei plantgoed kopen die je meteen kan uitplanten. Let erop dat deze compact zijn en diepgroene bladeren hebben. Neem planten die al knoppen hebben.
Plant ze uit in de loop van de maand mei. Zet ze op 20 tot 50cm van elkaar, afhankelijk van de varieteit.
Lage varieteiten kunnen ook in een bloembak aangeplant worden. Zet ze hier dan wel wat dichter bij elkaar.
Zaai zinnia's vanaf maart in potjes van geperste turf, zodat ze zonder verspenen in de bedden kunnen worden geplant. Ik zaai ze los in potjes en plant ze met kluit en al in de tuin als ze groot genoeg zijn. Jonge zinnia’s kunt u vanaf half mei planten (eerst afharden) Je zaait ze ter plekke in Mei en Juni. De afstand is rond de 10 a 20 cm. . Verder is het een bloem die je nogal eens ter plaatse zaai als in de loop van de zomer gaatjes vallen in de tuin of als de vroege bloeiers ter ziele gaan.
Onderhoud
Geef bij droogte regelmatig water en voeg om de vier weken vloeibare mest aan het gietwater toe.
Snij zinnia’s die u in de vaas wilt zetten pas als de bloemen volledig open zijn. Als u dahliabloemige zinnia’s in een schaal met kiezelgoer (diatomeeën-aarde) laat drogen, krijgt u prachtige droogbloemen die zeer lang houdbaar zijn.
Ziekten
Bij de bladvlekkenziekte verschijnen er lichte of donkere vlekken op stengels en bladeren. De planten kunnen door stengelrot doodgaan. Aangetaste planten verwijderen. Bij een ernstige aantasting zult u de planten om de twee weken met een fungicide moeten behandelen.

Courante soorten

Zinnia elegans Envy. Een zinnia in een fel groengele kleur en een ronde vorm (gelijk een dahlia) op 80 centimeter hoge stelen. De bloem kan enkel gevuld zijn met bloembladeren of dubbel gevuld:

Zinni elegans Lilliput. Een mix van prachtige pastelkleuren op stelen van 60 centimeter en met pomponachtige kleine bloemen;

Zinnia Zahara Double Fire. Een fel rode zinnia met dubbele bloemen en op stelen die 40 centimeter hoog zijn. Zeer geschikt om in potten en bakken op het terras te zetten;

Zinnia tenuiflora ‘Red Spider’. Een enkelbloemige helderrode bloem met een rood hart en stelen die 75 centimeter hoog worden;

Zinnia elegans Jazzy mix. Een zinnia met kleine bloemen in de kleuren rood, roodbruin of crème;

Zinnia elegans 'Cherry'. De kersenrode grootbloemige zinnia wordt wel 90 centimeter hoog;

Zinnia peruviana ‘Bonita Yellow’. Deze heeft abrikooskleurige bloemen. Met hoogtes tot 80 centimeter is de zinnia een ideale snijbloem;

Zinnia elegans Formula Mix. Een snijzinnia met een bloemdiameter van 10 tot 14 centimeter staan op stevige stelen met robuuste bladeren. De hoogte van de stelen is ongeveer 90 centimeter.

Eigenschappen

Hoogte
30 - 80 cm
Kleur
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw