MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Zonnehoed (algemeen)

Groeit in 21 tuinen

Latijnse naam
Echinacea
Hoogte
30 - 80 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Echinacea is een geslacht bestaande uit negen soorten bloeiende planten in de familie Asteraceae, allen van nature voorkomend in het oosten van Noord-Amerika.
De 10-12 cm grote, margrietachtige bloemen van de echinacea hebben een opvallend, stekelig lijkend, hart en karmijnrode, gele, of groene straalbloemen. Daarmee zijn ze een opvallende verschijning. De bloemen zitten afzonderlijk op stevige, onvertakte stengels. De bladeren zijn donkergroen, getand en behaard.
Echinacea past evengoed in een perk met sierplanten als in een tuin met wilde bloemen. Ook in een border met vaste planten kunt u echinacea’s planten. Door de lange bloeiperiode passen de planten zelfs in een bed met zomerbloemen. En als uitstekende snijbloem completeert echinacea ook ieder snijbloemenbed.
Echinacea is een nazomerbloem, ze bloeit vanaf juli tot diep in september. Knip de zaaddozen niet af want ze blijven heel lang mooi. De bloeitijd van de soorten Echinacea purpurea ‘Kim’s Knee High’ en Echinacea purpurea ‘White Lustre’ ligt van juni tot in augustus.

Plantvoorschriften algemeen:  Koop echinacea in het voor- of najaar als containerplant. Let er vooral op dat de plant een compacte groei en gezonde, donkergroene bladeren heeft. Koop in geen geval bloeiende, langgerekte of verlepte planten.
Volle zon. Echinacea bloeit het beste, als de plant elke dag zes uur zon krijgt. Voedselrijke grond. In zware klei gaan de wortels rotten. Werk compost of zand door de kleigrond om de doorlatendheid te verbeteren.
Zet de kluit van de zonnehoed op de juiste hoogte in het plantgat. De bovenkant van de kluit moet net iets onder het grondniveau komen. Vul het plantgat met aarde en druk stevig aan. Geef na het planten direct water.
Aantal : 8 tot 12 per m2 - in kleine groepjes van 3 tot 10 stuks

Onderhoud:  Snoeien is niet nodig. Om de bloei te bevorderen kunt u uitgebloeide bloemen verwijderen. De laatste bloemen kunt u aan de tuinplant laten staan. In de winter blijven de verdorde bloemhoofden lang staan en zorgen soms voor fraaie beelden.
Geef bij droogte regelmatig water om een rijke bloei te bevorderen. Bemest de plant met compost of hoornmeel. Geef de stengels met de grote bloemen houvast als de planten in de wind of in zeer voedzame grond staan.
Geef verder af en toe wat mest (koemestkorrels of kunstmest) en strooi indien de grond dat vraagt wat kalk.
Voorjaar:Rond die tijd kunt u ook oudere pollen delen. Deel de wortels voorzichtig met een spade of trek ze met de handen uiteen. De deelstukken kunt u opnieuw planten. 

Ziekten:  Vooral bij zeer nat weer kan echinacea door bladaaltjes worden aangetast. Hierbij ontstaan op de bladeren gele, later bruine, door de bladnerven begrensde vlekken. De planten sterven spoedig af. Aangezien de aaltjes niet te bestrijden zijn, moet u de aangetaste planten verbranden.

Berichten over deze plant