Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Witte knoop (algemeen)

Anaphalis  • 

Foto: Witte knoop (algemeen)

Foto: Witte knoop (algemeen)

Witte knoop of Siberische edelweiss (Anaphalis) is een geslacht van vaste planten uit de composietenfamilie (Asteraceae). Er zijn enkele tientallen soorten, die soms als tuinplant worden gehouden. De Nederlandse naam heeft betrekking op de witte bloempjes, die aan knoopjes doen denken.
Plantvoorschriften algemeen
Deze bescheiden, zomerbloeiende vaste planten zijn uitstekende opvulplanten. In een border met vaste planten zijn anaphalis soorten en rassen decoratieve partners voor stralend rode of blauwe bloemen.
Anaphalis bloeit het best op een beschutte standplaats in de volle zon. Droge, doorlatende grond. Deze vaste planten stellen niet veel eisen en gedijen zelfs uitstekend in zand- of grindhoudende tuingrond. Doet het ook goed in een rotstuin.
In de winter vocht vermijden.
Voorzie 7-10 planten/ m2
Onderhoud
De stengels in het late najaar dicht boven de grond afsnijden en op de composthoop deponeren. De planten zijn volledig winterhard en hebben daarom geen beschermende afdekking nodig.
Wordt de plant te groot, dan is scheuren of delen in het voorjaar het beste tijdstip om kleinere pollen te maken.
Andere manieren om de plant te vermeerderen zijn:
Zaaien in een pot in een koude bak in het voorjaar. Of door middel van kopstekken aan het begin van de zomer. Snij daarvoor 5-7 cm lange toppen van de planten en laat deze wortelen.
Ziekten
Anaphalis wordt nauwelijks door ziekten en plagen aangetast. De planten reageren echter zeer gevoelig op stilstaand water rond de wortels. Het gevolg is dan dat de wortels gaan rotten.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 40 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw
Schaduw
Evergreen
Bladverliezend