Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Vlasleeuwenbek (algemeen)

Linaria

Foto: Vlasleeuwenbek (algemeen)

Foto: Vlasleeuwenbek (algemeen)
Foto: Vlasleeuwenbek (algemeen)
Foto: Vlasleeuwenbek (algemeen)

Vlasleeuwenbek is een geslacht van ongeveer 100 soorten uit de weegbreefamilie.
Het is een veelvoorkomende en charmante borderplant. De naam Linaria komt van het Latijnse linum dat vlas betekent. De planten lijken als ze nog niet bloeien veel op jonge vlasplanten. De plant valt op door haar tere bloeiwijze en leent zich uitstekend voor een natuurlijke aanplant.
Vlasleeuwenbek is een bossige plant met lange slanke aren vol paarse bloempjes en groengrijze blaadjes. Het is een dankbare en productieve plukplant die tot 1 meter hoog wordt. Voor de tuin kunt u kiezen uit enkele meest voorkomende soorten.
Vlasleeuwenbekken zijn bij ons door de relatief korte levensduur en de specifieke grondwensen, planten voor liefhebbers gebleven.
Linaria alpina, de alpenleeuwenbek, is een 20 cm hoge, meestal een- of tweejarige plant. Als ze langer blijft groeien, kan ze dichte zoden vormen. Van juni tot september verschijnen de violette, leeuwenbekachtige bloemen met witte of gele keeltjes.
Linaria dalmatica is een vaste plant die 30-100 cm hoog kan worden en in juli en augustus geel bloeit. Evenals Linaria alpina gedijt zij uitstekend in de volle zon, in voedselarme, droge gazons, op pLiinhopen of in grind.
Linaria purpurea wordt ook wel paarse leeuwenbek genoemd. Deze 60-80 cm hoge vaste plant heeft van juli tot oktober dichte trossen lila bloemen met paarse strepen. Voor de tuin is vooral het roze bloeiende ras 'Canon J. Went’ geschikt
Linaria triornit hop hora is met 50-130 cm de grootste en mooiste vlasleeuwenbek voor de tuin, maar helaas niet geheel winterhard. U kunt deze plant het beste ieder jaar opnieuw binnenshuis voorkweken. Ze bloeit van juli tot september.
De eenjarige Linaria maroccana lijkt op leeuwenbekjes. In Engeland en Amerika is de plant populair, maar ze is bij ons amper verkrijgbaar. Ze wordt 45-50 cm hoog en bloeit in talrijke kleuren in juni en juli. Meestal verkocht als zaad onder de naam fairy.
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar compacte jonge planten. Zaad van eenjarige planten zult u waarschijnlijk alleen via de zaadhandel kunnen kopen.
Zaai de planten in maart binnenshuis. Zet de schaal op een lichte plaats. Verspeen de zaailingen in turfpotjes, zodra na de kiembladeren het tweede bladpaar is verschenen. In de tweede helft van mei mogen de jonge planten naar buiten. Ze bloeien in juli.
Zon. Vlasleeuwenbekken gedijen alleen goed op een warme en zo zonnig mogelijke standplaats. Doorlatende, kalkhoudende grond. Alle Linaria soorten prefereren lichte, voedselarme of stenige grond.
Onderhoud
Zomer: Na de eerste bloei de stengels onder de bloeiwijzen afsnijden. Hoge soorten zo nodig ondersteunen.
Najaar:  Snij vaste planten terug. Met bladeren afdekken en deze met takken op hun plaats houden.
Verzamel het zaad van Linaria alpina, zodat u deze relatief kortlevende plant opnieuw kunt zaaien. Veel Linaria soorten zaaien zichzelf uit. Onthoud de vorm van de bladeren, zodat u de zaailingen niet voor onkruid aanziet.
Ziekten
Slakken vreten ’s nachts graag aan de bladeren en stengels van vlasleeuwenbekken.

Eigenschappen

Hoogte
20 - 100 cm
Kleur
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

In de webshop