MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Voorjaarszonnebloem (algemeen)

Doronicum

Foto: Voorjaarszonnebloem (algemeen)

Doronicum komt uit Zuidoost-Europa en de Kaukasus en behoort tot de Composieten familie. Groeit in de natuur in bossen en onder kreupelhout, op plekken die in de zomer droog zijn.
Voorjaarszonnebloemen zijn vroegbloeiende, goede snijbloemen en zijn alleen al door de vroege, mooie bloei een ‘must’ in uw tuin. Ze breiden zich in de tuin geleidelijk uit via kruipende, vlezige wortelstokken. De bloemstengels steken uit boven groene bladzoden en dragen enkelvoudige of gevulde gele bloemen.
De gele bloemhoofdjes zijn er in april-mei, na zachte winters nog iets eerder. De bloei vindt plaats in het betrekkelijk vroege voorjaar of in de voorzomer.
Doronicum orientale bloeit al in april en mei. Het ras ‘Magnificum’ is grootbloemig en bereikt een hoogte van 50 cm. ‘Finesse’ heeft bijzonder fijne lintbloemen op lange stengels en kan eveneens rond 50 cm hoog worden. Veelal moeilijk verkrijgbaar, maar zeer aan te bevelen zijn ‘Riedels Goldkranz’ en ‘Riedels Lichtspiegel’. De eerste heeft zeer grote bloemen met een dubbele krans van lintbloemen en wordt slechts 30 cm hoog. De tweede lijkt er sterk op, maar kan een hoogte van ongeveer 40 cm bereiken. ‘Goldcut’ is met een driedubbele krans van brede lintbloemen getooid en wordt 60 cm hoog, terwijl het ras 'Frühlingspracht’ volledig gevuld bloeit en 40 cm hoogte kan bereiken.
'Caucasium' is winterhard en H30/50cm hoog/breed 45 cm. Bloei: maart / mei.
Van Doronicum orientale sterft het blad na de bloei vrij snel af.
Doronicum pardalianches bloeit in juni en juli en wordt tot 80 cm hoog. Direct na de bloei verwelken de bladeren. Deze plant woekert sterk en is daarom minder geschikt voor borders. Het ras ‘Goldstrauss’ bloeit zeer rijk.
Doronicum plantagineum laat haar bloemen in mei en juni zien, kan 80 cm hoog worden en vergeelt eveneens kort na de bloei. Bijzonder grote bloemen heeft het ras ‘Excelsum’.

Plantvoorschriften algemeen:  Koop in het voorjaar jonge voorjaarszonnebloemen in potten. Koop nooit planten die al bloeien of die een witte aanslag van meeldauw op de bladeren hebben.
Voorjaarszonnebloemen komen het mooist uit in groepjes van enkele stuks. Aan de rand van een groep houtige gewassen gedijen alle soorten en rassen. Voor woekerende planten is dit een ideale plek om te verwilderen. Voor perken en borders is speciaal de minder uitbundig groeiende Doronicum orientale aan te bevelen. Combineer deze planten met later uitlopende vaste planten of zomerbloeiers, die de open plekken opvullen.
on tot halfschaduw. Voorjaarszonnebloemen gedijen het best op een half beschaduwde standplaats, bij voldoende vochtigheid echter ook in de zon. Voor een goede groei en vooral blijvend mooi groen blad zijn een licht beschaduwde plaats en voldoende vocht echter een absolute voorwaarde.
Humusrijke, doorlatende grond. Voeg daaraan een kleine hoeveelheid kalk toe.
Voorzie 10-12 planten/m2

Onderhoud:  Verwijder oude bloemen voor tweede bloei. De vergeelde bladeren na de bloei dicht boven de grond afsnijden.
Na de bloei kunt u goed ingewortelde planten opgraven, de wortelstokken delen en de delen apart planten. Scheur om de drie jaar in de lente.

Ziekten:  Voorjaarszonnebloemen kunnen vooral na de bloei worden aangetast door echte meeldauw. Op de boven- en onderkant van de bladeren verschijnt dan een witte schimmelpels die gemakkelijk kan worden afgeveegd. Aangetaste delen vernietigen.

Eigenschappen

Hoogte
30 - 80 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend