MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Aardbei 'Favori'

Groeit in 17 tuinen

Latijnse naam
Fragaria x ananassa 'Favori'

Algemene omschrijving

  •     Uitstekende smaak
  •     Krachtige groeier
  •     Glanzende vruchten
  •     Goede houdbaarheid en behoorlijk regenvast
  •     Weerbaar tegen wortelziektes en sterk tegen meeldauw

Het ras:  Favori is een doordragend ras met uitstekende vruchteigenschappen. De kwaliteit en opbrengst van Favori zijn goed en bieden voldoende aanleiding om dit ras in het teeltprogramma op te nemen. Favori is een snelle groeier waardoor het ras vroeg in productie komt. De vruchten zijn lang, kegelvormig en hebben een Elsanta kleur, die net als de glans ook tijdens bewaring behouden blijft. Favori is het eerste ras van het Flevo Berry Concept® in het doordragende smaaksegment en is een verbetering van Mara des Bois.

De teelt :  Favori verlangt goede teeltomstandigheden van de grond en de temperatuur. De bodemstructuur moet open zijn en geen natte plekken bevatten. Favori kan worden gekweekt op buitenvelden en ook op verhoogde bedden. Op substraat groeit Favori sterk en zal de plantdichtheid niet te hoog moeten zijn. Belangrijk is om een goede balans tussen blad en vruchtgroei te vinden. Het planttype en het plantmoment hebben een grote invloed op de oogstperiode. Een herfstplanting met plugplanten kan in het voorjaar een oogstpiek geven. Frigoplanten (maart/april) zijn later in productie en hun piek valt in juli/augustus.
Vroeg planten kan zinvol zijn, maar de bodemtemperatuur moet minstens 7-8 °C zijn. De buitentemperatuur moet minstens 10-12 °C zijn, bij lagere temperaturen zal er met doek moeten worden afgedekt. Op stellages bevelen we 5-8 planten per meter aan. Favori is een open plant. Gedurende hete periodes heeft Favori weinig problemen met vruchtmisvorming en het ras valt niet snel stil.

Oogst en afzet :  De oogstperiode begint vroeg in juli en gaat probleemloos verder in augustus en september. De bloemtrossen steken boven de plant uit en de vruchten zijn goed bestand tegen regen waardoor ze gemakkelijk geplukt kunnen worden. Favori ontwikkeld gemakkelijk nieuwe bloemtrossen en blijft daardoor goed in balans. De vruchtkleur is gelijk aan die van Elsanta en kleurt na het oogsten niet veel meer door.