MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Rododendron 'Praecox'

Groeit in 156 tuinen

Latijnse naam
Rhododendron 'Praecox'
Variëteit van
Rododendron (algemeen) (Rhododendron)
Hoogte
100 - 130 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend
Planten tags

Algemene omschrijving

Omschrijving :
De Rhododendron 'Praecox' is een buitenbeentje in het grote Rhododendron-sortiment. Hij is half bladhoudend aangezien een deel van de oude bladeren in de winter afvallen en wordt na verloop van vele jaren tot 1.25 hoog en breed. De groei is echter langzaam, zo'n 10 cm per jaar.De blaadjes zijn glanzend donkergroen, leerachtig en verspreiden bij aanraking een aparte, niet onaangename geur. De bloemen staan in trosjes bij elkaar. Ze zijn trechtervormig en zowat 3 cm in doorsnede. Bloei: maart.

Rhododendron 'Praecox' is volledig winterhard, maar door het vroeg ontluiken van de bloemen kunnen zij door de vorst vrij gemakkellijk beschadigd geraken. Kies voor een plaatsje uit de wind en uit de ochtendzon

Plantvoorschriften:
Bijna alle Rhododendrons en Azaleas vereisen een zure luchtige , goed doorlatende grond waarin overtollig water snel wordt afgevoerd. Toch mag de grond niet volledig uitdrogen , Staan de struiken de struiken gegroepeerd dan kan men de grond zuurder maken door de grond te mengen met turfmolm en organisch materiaal. Bij individuelele planten maak je een ruim plantgat van circa 2x de omvang en diepte van de wortelkluit . De plantaarde meng je hier ook met goed verteerbaar materiaal als turfmolm. De grond rond de plant moet ook vocht vasthouden om de ondiepe wortels tegen uitdrogen te beschermen , en dat kan je bereiken door een dunne mulchlaag van bladaarde of versnipperd hout rond de plantvoet aan te brengen. Een onderbeplanting van bodembedekkers kan ook. Vermijd te veel overteerbaar materiaal als schors , dat veroorzaakt stikstof tekort. Verder houd de plant van halfschaduw. Felle zon veroorzaakt bladbeschadiging , en in de schaduw bloeid de plant soms aanmerkelijk minder.

Verzorging :
Over het algemeen vragen ze weinig onderhoud. Een dunne mulchlaag ieder jaar en extra bemesten is zelden nodig. In het voorjaar kan je ze extra bemesten met een meststof met veel kalium en magnesium (+-50gr om de voet van een struik) en daarna royaal water geven. Schoffelen rond rhodos beschadigt de oppervlakkige wortels ( wieden met de hand)
Het verwijderen van de uitgebloeide bloemen voorkomt zaadvorming en stimuleerd het maken van knoppen voor een rijkere bloei het volgende jaar ( dit wordt minder gedaan bij Azaleas )
Snoeien : Liefst onmiddellijk na de bloei
Penceren , het verwijderen van de middelste groeiknop , zorgt er voor dat de plant zich beter vertakt en dichter wordt. (atrium blz 100)
Verder heeft de plant weinig snoei nodig buiten het verwijderen van winterschade en dode takken.
Als snoeien onvermijdelijk is , verwijder dan een hele tak of snoei altijd boven een laatste blad.
Om de struik compakter te maken kan je de toppen snoeien . Dit is de struik snoeien boven een krans van bladeren , waardoor de tak zich opsplitst. Ook kan je de struik snoeien boven een slapend oog waardoor de tak opnieuw uitloopt (niet altijd) Sommige soorten kan je ook volledig afzagen tot op 0,5/1m boven de grond , waarna hij snel weer uitloopt ( alleen in noodgevallen)
Bij erg droge zomers waardeerd de plant een royale gietbeurd , maar echt noodzakelijk is het meestal niet.

Ziekten:
schildluis - spinmijt - luis - wortelaaltjes - verwelkingsziekte
taxuskever - meeldauw - wortelrot - rozetgal - bloemrot
CIKADEN : (soort minisprinkhaantjes) : insecticide behandeling

Berichten over deze plant