MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Rododendron 'Blue Silver'

Foto: Rododendron 'Blue Silver'

Omschrijving :
Winterhard / bladhoudend.
Deze kleinblijvende soort bloeit in april/mei met prachtige, paarblauwe bloemen. Een hoogte van meer dan een meter wordt zelden bereikt.

Plantvoorschriften:
Bijna alle Rhododendrons en Azaleas vereisen een zure luchtige , goed doorlatende grond waarin overtollig water snel wordt afgevoerd. Toch mag de grond niet volledig uitdrogen , Staan de struiken de struiken gegroepeerd dan kan men de grond zuurder maken door de grond te mengen met turfmolm en organisch materiaal. Bij individuelele planten maak je een ruim plantgat van circa 2x de omvang en diepte van de wortelkluit . De plantaarde meng je hier ook met goed verteerbaar materiaal als turfmolm. De grond rond de plant moet ook vocht vasthouden om de ondiepe wortels tegen uitdrogen te beschermen , en dat kan je bereiken door een dunne mulchlaag van bladaarde of versnipperd hout rond de plantvoet aan te brengen. Een onderbeplanting van bodembedekkers kan ook. Vermijd te veel overteerbaar materiaal als schors , dat veroorzaakt stikstof tekort. Verder houd de plant van halfschaduw. Felle zon veroorzaakt bladbeschadiging , en in de schaduw bloeid de plant soms aanmerkelijk minder.

Verzorging :
Over het algemeen vragen ze weinig onderhoud. Een dunne mulchlaag ieder jaar en extra bemesten is zelden nodig. In het voorjaar kan je ze extra bemesten met een meststof met veel kalium en magnesium (+-50gr om de voet van een struik) en daarna royaal water geven. Schoffelen rond rhodos beschadigt de oppervlakkige wortels ( wieden met de hand)
Het verwijderen van de uitgebloeide bloemenof penceren is bij deze soort niet nodig 
Verder heeft de plant weinig snoei nodig buiten het verwijderen van winterschade en dode takken.
Als snoeien onvermijdelijk is , verwijder dan een hele tak of snoei altijd boven een laatste blad.
Bij erg droge zomers waardeerd de plant een royale gietbeurd , maar echt noodzakelijk is het meestal niet.

Ziekten:
schildluis - spinmijt - luis - wortelaaltjes - verwelkingsziekte
taxuskever - meeldauw - wortelrot - rozetgal - bloemrot
CIKADEN : (soort minisprinkhaantjes) : insecticide behandeling

Eigenschappen

Variëteit van
Rododendron (algemeen) (Rhododendron)
Hoogte
45 - 100 cm
Kleur

In de webshop