MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Zomeraster 'Koningin der Hallen'

Foto: Zomeraster 'Koningin der Hallen'

Groeit in 5 tuinen

Latijnse naam
Callistephus chinensis 'Koningin der Hallen'
Andere benamingen
'Reine des Halles'
Hoogte
1 cm
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

  • Kleur : gemengd roze, rozerood, paars, wit
  • Hoogte : 60cm

Zaaien onder glas : half maart tot half april en uitplanten
Zaaien buiten op zaaibed : half april tot half mei en uitplanten of uitdunnen
Zaaien ter plaatse in volle grond : half april tot eind mei en uitdunnen
Zaaitemperatuur : 16ºC
Zaaidiepte : 0,5cm
Kiemduur : 10-16 dagen
Uitplanten : vanaf half mei of 5-6 weken na de uitzaai.
Plantafstand : de aanbevolen tussenafstand bedraagt 25 x 25cm
Standplaats : normale grond, zonnig. Zet de planten niet op een plek waar al eerder asters stonden, anders is de kans op verwelkingziekte groot. Zorg wel dat grond voldoende vochtig blijft, maar niet té vochtig.
Begin bloei : 75 dagen na opkomst

1) Zaaien binnenshuis in een zaaibakje
Zaai in de aangegeven periode in een zaaibakje gevuld met vochtige zaaigrond. Strooi de zaden zo gelijk mogelijk uit. Bedek met zaaigrond zodat de zaden op de aangegeven zaaidiepte liggen en druk licht aan. Zorg voor een zo constant mogelijke temperatuur, dit geeft een betere kieming. Denk ook aan de nachttemperatuur van uw centrale verwarming! Dek het zaaibakje af met huishoudfolie of een deksel. Houd na het zaaien en tijdens het kiemen de grond vochtig met een vernevelaar.

*Zodra de jonge zaailingen opkomen, de huishoudfolie of het deksel beetje bij beetje verwijderen.

Wanneer na de kiemplantjes de eerste 2 echte blaadjes verschijnen, mag er verspeend worden. Met verspenen wordt bedoeld het overzetten van de plantjes in een ander zaaibakje of potje op een grotere onderlinge afstand, ongeveer 5 cm. Het doel hiervan is het verkrijgen van een sterker wortelgestel. Gebruik hiervoor een verspeenstokje.
Vanaf begin mei mogen de jonge planten stilaan aan de buitentemperatuur wennen. Zet ze een week achtereen dagelijks wat langer buiten, zodat ze aan de weersomstandigheden kunnen wennen. Vermijd echter (nacht)vorst. Vanaf half mei mogen de éénjarigen op hun vaste plaats worden uitgeplant.
Aanbevolen plantafstanden: 40 x 30cm. Een afstand tussen 2 rijen van 40 cm, en een afstand tussen 2 plantjes van 30 cm.

2) Zaaien onder glas in een zaaibakje
 Zaai in de aangegeven periode in een zaaibakje gevuld met vochtige zaaigrond. Strooi de zaden zo gelijk mogelijk uit. Bedek met zaaigrond zodat de zaden op de aangegeven zaaidiepte liggen en druk licht aan. Zorg voor een zo constant mogelijke temperatuur, dit geeft een betere kieming. Dek het zaaibakje af met huishoudfolie of een deksel. Houd na het zaaien en tijdens het kiemen de grond vochtig met een vernevelaar.

3) Zaaien op een zaaibed
Kies voor een zaaibed een beschutte plaats in de halfschaduw. Maak de grond onkruidvrij, goed los en fijn. Strooi de zaden zo gelijk mogelijk uit en bedek met grond zodat de zaden op de aangegeven diepte liggen.
Houd het zaaibed de eerste dagen vochtig. Houd het zaaibed steeds onkruidvrij.
Na opkomst plant u de plantjes uit op hun uiteindelijke plaats van bestemming.

4) Zaaien ter plaatse
Maak de grond onkruidvrij, goed los en fijn. Span een touw of leg een lat of plank zodat u een mooi, recht geultje kunt trekken om de zaden in te leggen. Bedek de zaden nadien met een fijn laagje aarde zodat ze op de aangegeven diepte liggen. Druk aan met een hark of een plankje. Begiet heel voorzichtig of benevel met de tuinslang. Zet aan het begin van de rij een plantenetiket met de naam van de bloem.
Uitdunnen : Meestal liggen de zaden in de rij dichter bij elkaar dan nodig. Trek de jonge planten die te kort bij elkaar staan, uit.