MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Bosazalea

Rhododendron luteum  • 

Foto: Bosazalea

Foto: Bosazalea
Foto: Bosazalea
Foto: Bosazalea

Rhododendron luteum is een traag groeiende struik met geurende gele bloemen in het voorjaar.
Winterhard. Het is een bladverliezende, 3-4 m hoge struik.
De 5-10 cm x 2-4 cm grote bladeren zijn lichtgroen en enigszins kleverig, evenals de knoppen en loten.
De 3-4 cm grote, gele bloemen verschijnen nog voordat de bladeren aan de plant komen in de lente.
Ze zijn sterk geurend. In de bloem zitten vijf meeldraden. De sterk geurende bloemen groeien in trossen van van vijf tot vijfentwintig stuks.
De vrucht is een doosvrucht van 1,5-2,5 cm lang.

Bijna alle Azaleas vereisen een zure luchtige, goed doorlatende grond waarin overtollig water snel wordt afgevoerd. Toch mag de grond niet volledig uitdrogen. Staan de struiken de struiken gegroepeerd, dan kan men de grond zuurder maken door de grond te mengen met turfmolm en organisch materiaal. Bij individuelele planten maak je een ruim plantgat van circa 2x de omvang en diepte van de wortelkluit. De plantaarde meng je hier ook met goed verteerbaar materiaal als turfmolm. De grond rond de plant moet ook vocht vasthouden om de ondiepe wortels tegen uitdrogen te beschermen, en dat kan je bereiken door een dunne mulchlaag van bladaarde of versnipperd hout rond de plantvoet aan te brengen. Een onderbeplanting van bodembedekkers kan ook. Vermijd te veel onverteerbaar materiaal als schors, dat veroorzaakt stikstoftekort.
Azaleas, zeker de bladverliezende prefereren in tegenstelling tot de meeste rhodos, iets meer zon.

Verzorging :  Over het algemeen vragen ze weinig onderhoud. Een dunne mulchlaag ieder jaar en extra bemesten is zelden nodig. In het voorjaar kan je ze extra bemesten met een meststof met veel kalium en magnesium (+-50gr om de voet van een struik) en daarna royaal water geven. Schoffelen rond rhodos en azaleas beschadigt de oppervlakkige wortels. (wieden met de hand)
Het verwijderen van de uitgebloeide bloemen voorkomt zaadvorming en stimuleert het maken van knoppen voor een rijkere bloei.het volgende jaar. (dit wordt minder gedaan bij Azaleas)
Snoeien : Liefst onmiddellijk na de bloei, maar een azalea heeft de plant weinig snoei nodig, buiten het verwijderen van winterschade en dode takken.
Als snoeien onvermijdelijk is, verwijder dan een hele tak of snoei altijd boven een laatste blad.
Om de struik compacter te maken kan je de toppen snoeien. Dit is de struik snoeien boven een krans van bladeren, waardoor de tak zich opsplitst.Ook kan je de struik snoeien boven een slapend oog waardoor de tak opnieuw uitloopt. (niet altijd)
Bij erg droge zomers waardeert de plant een royale gietbeurt, maar echt noodzakelijk is het meestal niet.

Ziekten :  schildluis-spinmijt-luis

Eigenschappen

Hoogte
200 - 400 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend