MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Stampeul 'Norli' Stampeul 'Norli'

Groeit in 205 tuinen

Latijnse naam
Pisum sativum 'Norli'
Andere benamingen
Syn. Sugar Snaps, Peultjes, Mangetouts, Sluimerwt, Sluimererwten, Peulen 'Sugar Dwarf Sweet Green'
Hoogte
1 - 150 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Sommigen noemen deze peulen ook wel Sugar Snaps. Wat is het verschil? Duidelijke verschillen tussen peulen en sugar snaps zijn er in feite niet. De term Sugar Snap wordt gebruikt zodra de peulen iets verder doorgegroeid zijn (de zaden worden zichtbaar).
Norli is een stampeul (hoogte tot ca. 70 cm), maar een klein beetje gewasondersteuning maakt het plukken gemakkelijker. Verse peultjes, doperwten en capucijners zijn de smaakmakers van de groentetuin. Problemen met ziekten en plagen zijn er nauwelijks en dat maakt het des te aantrekkelijk om deze gewassen zelf in je moestuin te telen. Men kan volstaan met weinig mest.

Hoogte ongeveer 70 cm. In dit latere stadium is er sprake van een duidelijk zoetere smaak.

Er zijn twee hoofdgroepen te onderscheiden: kort met een lengte tot ca. 70 cm (stam) en lange typen (rijstypen).

Ondersteuning: De stamsoorten kunnen in principe zonder ondersteuning geteeld worden, maar een teelt langs (kort) gaas of met rijshout heeft ook hier voordelen: doorplukken is aanzienlijk gemakkelijker en er liggen geen peulen op de grond. Bij de teelt langs gaas kan aan beide zijden van het gaas een rij gezaaid worden.

Zaaien: Voor alle capucijners, erwten en peulen geldt dat een vroege uitzaai (maart/april) de beste resultaten oplevert; zaaien in mei en later geeft onvoldoende peulzetting en problemen met meeldauw.

Rijafstand: Een gebruikelijke rijafstand bij stamtypen is 50 cm, in de rij zaaien op 3 a 5 cm. In verband met muizen en vogels voldoende diep zaaien (3 a 4 cm)

Berichten over deze plant