MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Virginische vogelkers

Prunus virginiana  • 

Foto: Virginische vogelkers

De Virginische vogelkers lijkt op de gewone vogelkers, maar heeft rode bessen. De bladeren zijn iets spitser. Hij vormt veel worteluitlopers. De bladeren zijn spitser dan die van de gewone vogelkers, matgroen en aan de onderzijde grijs.

Hij is afkomstig uit Noord-Amerika en wordt hier sinds 1670 gekweekt. Hij werd vooral in de duinen aangeplant waar hij verwilderd is.

De gewone vogelkers is een grote struik of tot 10 m hoge, vaak meerstammige loofboom met overhangende twijgen. Bij het doorsnijden ruiken de twijgen naar bittere amandelen. De bladeren staan verspreid, zijn ovaal, fijn gezaagd en toegespitst. De bovenzijde is mat-, de onderzijde blauwgroen. Aan de bladvoet zitten twee groene klieren.

De tweeslachtige, stervormige bloemen zijn wit, aam de binnenzijde behaard en hebben vijf kroonbladen. Zij hangen in trossen aan te takken. Hun geur is aangenaam. Dank zij hun rijkdom aan nectar worden zij graag door bijen bezocht.

Uit de bloemen ontwikkelen zich erwtengrote steenvruchten die, als zij rijp zijn, glanzend zwart kleuren. Het vruchtvlees is bitter, maar niet giftig. In het najaar verkleurt het blad oranjegeel.

De schors is glad, zwartgrijs en ruikt onaangenaam bij kneuzing.

Hij maakt worteluitlopers.

Eigenschappen

Deze plant heeft nog geen eigenschappen