Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Reizigersboom

Ravenala madagascariensis  • 

Foto: Reizigersboom

Oorspronkelijk afkomstig uit Madagaskar wordt de Ravenala tegenwoordig wereldwijd aangeplant in tropische gebieden. Hierdoor roept deze bijzondere exoot bij velen vakantiegevoelens op. De Nederlandse benaming 'Reizigersboom' heeft hij te danken aan de mythe dat reizigers zouden overleven dankzij het opgehoopte vocht in de bladoksels. Maar gezien de hoogte en de onzuiverheid ervan lijkt dit onwaarschijnlijk.
In de verkoop wordt de Ravenala maar zelden aangeboden. De bijzonderde zaden met blauwe franjes zijn daarentegen wel geregeld terug te vinden. Het kweken van deze soort is echter niet zo eenvoudig.

Beschrijving van de Ravenala :  De volwassen plant bestaat uit een stam met een bundel grote bladeren op lange bladstelen opgesteld in een waaiervorm.
Een volwassen exemplaar kan tot 18 meter hoog worden met bladeren tot 3 meter lang! In een jonger stadium ontbreekt de stam waardoor hij meer lijkt op de Strelitzia, die deel uitmaakt van dezelfde familie (Strelitziaceae).
De Ravenala staat graag op een zonnige, beschutte standplaats zodat het grote blad niet kapot waait. Net als de banaan, heeft ook de Ravenala veel water nodig.
Deze snelle groeier moet vorstvrij overwinteren.

Eigenschappen

Hoogte
1 cm
Winterhard
Neen
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend