MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Hortensia 'Hovaria Hobella'

Foto: Hortensia 'Hovaria Hobella' Hortensia 'Hovaria Hobella' Hortensia 'Hovaria Hobella'

Groeit in 459 tuinen

Latijnse naam
Hydrangea macrophylla 'Hovaria Hobella'
Variëteit van
Hortensia (algemeen) (Hydrangea macrophylla)
Hoogte
150 - 200 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Licht
Zon, halfschaduw

Algemene omschrijving

Deze struikhortensia uit de Hovaria-serie wordt niet zo groot (na jaren 150 cm), heeft fraai ellipsvormig groen blad en als grote bijzonderheid en schoonheid de van kleur veranderende schermbloemen met steriele randbloemen. Eerst zijn ze roze, daarna verbleken ze, echt een pracht gezicht.
De bloeiperiode is juli-oktober. Voor zon en lichte schaduw en normale, voedzame tuingrond. Goed winterhard.

Vraagt geen bijzonder onderhoud. In het voorjaar eventueel verjongingssnoei toepassen en de oude bloeiwijzen wegknippen.

Bloeiperiode: Juni, Juli, Augustus, September
Hoogte: 100 - 150 cm
Grondsoort: Algemeen
Lichtsituatie: Zon, Halfschaduw
Kenmerken: Niet giftig, Tegen zeewind bestand

Plantvoorschriften:
Zon / halfschaduw.
Houdt van iets zuurdere grond en ietwat vochtiger bodem, daarop is rijke compost rondom de plant aangeraden. Zorg voor een voldoende vochtige standplaats die goed waterdoorlatend is. Hortensia's haten natte voeten in de winter .
Bij voorkeur op koele, licht tot rijk beschaduwde plaatsen. Bij teveel aan zon of een tekort aan water kunnen de bladeren verdrogen of verbranden.
Beste plantperiode tussen maart en april. Containerplanten kunnen altijd.
Maak steeds een plantgat dat 2 maal zo breed en diep is als de wortelkluit. Vul het plantgat met rijke compost . Zet de planten even in een emmer water voraleer je de plant uit de pot haalt , dit verminderd beschadiging . Best is het om de kluit met de hand voorzichtig los te maken , zodat de wortels zich mooi kunnen innestelen op hun nieuwe plaats.

Verzorging:
SNOEIEN : De meeste hortensias hoeven niet gesnoeid te worden . Ze bloeien immers op 2 jarig hout. Uitzonderingen hierop zijn Hydrangea arborescens "anabelle" Hydrangea aspera en Hydrangea paniculata . Zij bloeien op eenjarig hout .
Snoei dood hout pas uit de plant nadat de takken duidelijk zijn uitgelopen . Behalve dood hout en verwelkte bloemen snoeid u de eerste jaren niets weg. Door takken weg te snoeien verminderd u alleen het aantal bloemen voor het komende seizoen.
Wortelsnoei en verplanten mag je alleen in het voorjaar doen , dan zijn de planten terug goed geworteld voor de winter.
Bij oudere planten (indien nodig ) , mag radicale snoei toegepast worden tot 5cm boven de grond . Snoei steeds boven ee naarbuiten gericht oog.
BEMESTEN : bemest pas wanneer de bloemknoppen minstens een muntstuk groot zijn . Gebruik organische mestof en geef nooit teveel ineens. Het is beter een aantal keren licht te bemesten. Geef blauwbloeiende hortensias eind augustus begin sept kaliumaluin voor de blauwe kleur . De behandeling herhalen bij het opkomen van de bladeren en knoppen (mei) Het product aan de basis strooien en tweemaal begieten ofwel oplossen in gietwater.
WATER : Hortensias zijn waterminnende planten , geef dus in warme periodes wat extra water indien nodig . Liefst in een gietrand rond de struiken . Vooral onder bomen met de plant vaak extra begoten worden.
----In strenge winters kunnen de planten sterk invriezen , waardoor ze de volgende zomer nauwelijks bloeien . Dit kan je voorkomen door een laag mulch rond de kluit . Bij late nachtvors in het voorjaar beschermd u de bloemknoppen best met vliesdoek. Nooit plastiek gebruiken.
Bij het schoffelen opgelet, de plant wortelt oppervlakkig, beschadig de wortels niet.

Ziekten: Bestrijd slakken in het voorjaar en controleer op wollige bloedluis, de voornaamste aantasting. Snijd sterk aangetaste planten helemaal terug en verbrand ze.
Bladluis - meeldauw-roest-luis