Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Hortensia 'Blue Wave'

Hydrangea macrophylla 'Blue Wave'  • 

Foto: Hortensia 'Blue Wave'

Omschrijving:
Hoogte 1,5 m. Snelle groeier. Bladverliezend. Snijbloemen. Doorbloeiend.
Hij bloeit (juli-sep) met een breed schermvormige bloemtuil van kleine, violet gekleurde bloemetjes, met daar omheen een uitbundige rand van grote, lilaroze bloemen. Het is een opvallend sterke struik en bijzonder populair. Vooral op zure gronden hebben de bloemen die typische fraaie blauwe kleur. Op meer kalkrijke grondsoorten zijn de bloemen roze of lila gekleurd.

Plantvoorschriften:
Houd van iets zuurdere grond en ietwat vochtiger bodem, daarop is rijke compost rondom de plant aangeraden. Zorg voor een voldoende vochtige standplaats die goed waterdoorlatend is. Hortensia's haten natte voeten in de winter .
Hoe zuurder de grond hoe meer kans op blauwe bloemen. De kleur kan geforceerd worden met aangepaste mest met veel aluin
Bij voorkeur op koele, licht tot rijk beschaduwde plaatsen. Bij teveel aan zon of een tekort aan water kunnen de bladeren verdrogen of verbranden.
Beste plantperiode tussen maart en april. Containerplanten kunnen altijd.
Maak steeds een plantgat dat 2 maal zo breed en diep is als de wortelkluit. Vul het plantgat met rijke compost.
Zet de planten even in een emmer water voraleer je de plant uit de pot haalt, dit verminderd beschadiging.
Best is het om de kluit met de hand voorzichtig los te maken, zodat de wortels zich mooi kunnen innestelen op hun nieuwe plaats.

Verzorging:
SNOEIEN: De meeste hortensias hoeven niet of weinig gesnoeid te worden. Ze bloeien immers op 2 jarig hout. Uitzonderingen hierop zijn Hydrangea arborescens "anabelle" Hydrangea aspera en Hydrangea paniculata . Zij bloeien op eenjarig hout.
Snoei dood hout pas uit de plant nadat de takken duidelijk zijn uitgelopen . Behalve dood hout en verwelkte bloemen snoeid u de eerste jaren niets weg. Door takken weg te snoeien verminderd u alleen het aantal bloemen voor het komende seizoen.
Wortelsnoei en verplanten mag je alleen in het voorjaar doen , dan zijn de planten terug goed geworteld voor de winter.
Bij oudere planten (indien nodig ) mag radicale snoei toegepast worden tot 5cm boven de grond. Snoei steeds boven een naarbuiten gericht oog.
BEMESTEN: bemest pas wanneer de bloemknoppen minstens een muntstuk groot zijn. Gebruik organische mestof en geef nooit teveel ineens. Het is beter een aantal keren licht te bemesten. Geef deze blauwbloeiende hortensias eind augustus begin sept kaliumaluin voor de blauwe kleur. De behandeling herhalen bij het opkomen van de bladeren en knoppen (mei) Het product aan de basis strooien en tweemaal begieten ofwel oplossen in gietwater.
WATER: Hortensias zijn waterminnende planten, geef dus in warme periodes wat extra water indien nodig. Liefst in een gietrand rond de struiken. Vooral onder bomen met de plant vaak extra begoten worden.
In strenge winters kunnen de planten sterk invriezen, waardoor ze de volgende zomer nauwelijks bloeien. Dit kan je voorkomen door een laag mulch rond de kluit. Bij late nachtvors in het voorjaar beschermd u de bloemknoppen best met vliesdoek.
Nooit plastiek gebruiken.
SCHOFFELEN: Opgelet, de plant worteld oppervlakkig, beschadig de wortels niet.

Ziekten:
Bestrijd slakken in het voorjaar en controleer op wollige bloedluis, de voornaamste aantasting. Snijd sterk aangetaste planten helemaal terug en verbrand ze.
Bladluis-meeldauw-roest-luis.

Eigenschappen

Variëteit van
Hortensia (Hydrangea macrophylla)
Hoogte
100 - 150 cm
Kleur
  •   
  •   
  •   
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon
halfschaduw
Schaduw
Evergreen
Bladverliezend

In onze shop