MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Hortensia 'Blue Wave'

Groeit in 3111 tuinen

Latijnse naam
Hydrangea macrophylla 'Blue Wave'
Andere benamingen
Hydrangea macrophylla 'Bluewave', Hydrangea macrophylla 'Mariesii Perfecta', Fluweelhortensia, Lacecap
Variëteit van
Hortensia (algemeen) (Hydrangea macrophylla)
Hoogte
100 - 150 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Omschrijving:  Hoogte 1,5 m. Snelle groeier. Bladverliezend. Snijbloemen. Doorbloeiend.
Bloeit (juli-sep) met een breed schermvormige bloemtuil van kleine, violet gekleurde bloemetjes, met daar omheen een uitbundige rand van grote, lilaroze bloemen. 
Het is een opvallend sterke struik en bijzonder populair. Vooral op zure gronden hebben de bloemen die typische fraaie blauwe kleur. Op meer kalkrijke grondsoorten zijn de bloemen roze of lila gekleurd.

Plantvoorschriften:  Houdt van iets zuurdere grond en ietwat vochtiger bodem, daarop is rijke compost rondom de plant aangeraden. Zorg voor een voldoende vochtige standplaats die goed waterdoorlatend is. Hortensia's haten natte voeten in de winter.
Hoe zuurder de grond hoe meer kans op blauwe bloemen. De kleur kan geforceerd worden met aangepaste mest met veel aluin.
Bij voorkeur op koele, licht tot rijk beschaduwde plaatsen. Bij teveel aan zon of een tekort aan water kunnen de bladeren verdrogen of verbranden.
Beste plantperiode tussen maart en april. Containerplanten kunnen altijd.
Maak steeds een plantgat dat 2 maal zo breed en diep is als de wortelkluit. Vul het plantgat met rijke compost.
Zet de planten even in een emmer water voraleer je de plant uit de pot haalt, dit vermindert beschadiging.
Het beste is het om de kluit met de hand voorzichtig los te maken, zodat de wortels zich mooi kunnen innestelen op hun nieuwe plaats.

Verzorging:
Snoeien: Deze hortensias hoeven niet of weinig gesnoeid te worden. Ze bloeien immers op 2-jarig hout. Snoei dood hout pas uit de plant nadat de takken duidelijk zijn uitgelopen. Behalve dood hout en verwelkte bloemen snoeit u de eerste jaren niets weg. Door takken weg te snoeien vermindert u alleen het aantal bloemen voor het komende seizoen. Bij oudere planten (indien nodig ) mag radicale snoei toegepast worden tot 5cm boven de grond. Wortelsnoei en verplanten mag je alleen in het voorjaar doen, dan zijn de planten terug goed geworteld voor de winter.
Optie 1: Voor een uitbundige 2-jaarse bloei, snoei je in de nawinter of in het vroege voorjaar, alle twijgen kort in tot op 1-3 ogen. Dat groeiseizoen krijgt je nieuwe, jonge scheuten terug. Enkele zullen reeds bloeien. Aan het einde van het groeiseizoen laat je alle twijgen ongemoeid. Je kan in de zomer op deze meerjaarse twijgen een massa bloemen verwachten.
Optie 2: Wil je elk jaar bloei, deel dan de struik in in 2 soorten takken, een deel jonge twijgen, en een deel overjaarse twijgen. Verdeel beide vormen van twijgen gelijkmatig, zodat jonge en meerjarige takken door elkaar over de struik zijn verdeeld. Moet je deze twijgen nog voor de eerste maal vormen, snoei dan in de nawinter of het vroege voorjaar de helft van de twijgen kort in tot op 1-3 ogen, kies de oudste twijgen verdeeld over de struik. Dit worden volgend jaar je nieuwe, jonge scheuten. Zij zullen het seizoen daarop (2-jarig) bloeien. De twijgen die overblijven zijn ofwel, reeds jonge eenjarige scheuten (zonder bloemen), laat ze ongemoeid, zij zullen het volgend groeiseizoen bloeien. Zijn de twijgen die overblijven echter ook al uitgebloeide takken, snoei ze dan matig in, net onder de bloemknop, op een naar buiten gericht staande knop. Het is pas aan het eind van volgend seizoen dat we deze twijgen zeer kort kunnen insnoeien. Snoeien nov-dec-jan-feb.

Bemesten: Bemest pas wanneer de bloemknoppen minstens een muntstuk groot zijn. Gebruik organische meststof en geef nooit teveel ineens. Het is beter een aantal keren licht te bemesten. Geef deze blauwbloeiende hortensias eind augustus begin sept kaliumaluin voor de blauwe kleur. De behandeling herhalen bij het opkomen van de bladeren en knoppen (mei).
Het product aan de basis strooien en tweemaal begieten ofwel oplossen in gietwater.

Water: Hortensias zijn waterminnende planten, geef dus in warme periodes wat extra water indien nodig. Liefst in een gietrand rond de struiken. Vooral onder bomen moet de plant vaak extra begoten worden. In strenge winters kunnen de planten sterk invriezen, waardoor ze de volgende zomer nauwelijks bloeien. Dit kan je voorkomen met een laag mulch rond de kluit. Bij late nachtvorst in het voorjaar beschermt u de bloemknoppen met vliesdoek. Nooit plastiek gebruiken!

Schoffelen:  Opgelet, de plant wortelt oppervlakkig, beschadig de wortels niet.

Ziekten:  Bestrijd slakken in het voorjaar en controleer op wollige bloedluis, de voornaamste aantasting. Snijd sterk aangetaste planten helemaal terug en verbrand ze.
Bladluis - meeldauw - roest - luis.

Berichten over deze plant